Hétvégi derű Magyarországon - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Vasárnap a Kárpát-medence nagy részén napos, kora tavaszi idő volt, csak északon, a Kárpátok és a Tátra gerinceit borította zárt felhőzet. Hazánkban a Kisalföld egy része és a Balaton vidéke fölött volt vékony felhőzet, másutt többé-kevésbé zavartalan napsütést élvezhettünk.
Vágólapra másolva!

Miközben a lomboserdők még levél nélküli, barna színüket mutatják, a földek pedig barna és sárgásbarna árnyalatokban tűnnek fel, a medence déli részén, a Drávától délre, illetve a Tiszától keletre megjelenik az őszi vetések zöldje is. Az erdélyi hegyek nyugati peremén és az Északi-középhegységben körülbelül 800 méteren találjuk az éles hóhatárt.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 500x500 kilométer

A kép feliratok nélkül, nagyobb méretben

A kép egy részét felnagyítva az Északi-középhegységet részletesen is szemügyre vehetjük. A Börzsöny felett épp vékony felhőzet húzódik, de a hó szépen rajzolja ki a Mátra két csúcsát és a Bükk-fennsík jellegzetes háromszög-alakját. A Zempléni-hegységben egyetlen csúcson, a határon emelkedő Nagy-Milicen (895 méter) találunk egy kis hósapkát. A hegység déli lábánál, mind a Mátraalján (Visonta), mind pedig a Bükkalján (Bükkábrány) óriási külszíni lignitfejtések világos foltjait láthatjuk.

Forrás: ELTE

A kivágat kiterjedése 225x150 kilométer

A kép feliratok nélkül, nagyobb méretben

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét március 22-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.