A nap fotója: Napba hulló üstökös

2009.03.24. 8:00

A mellékelt képet a SOHO napkutató űrszonda rögzítette egy olyan üstökösről, amely erősen megközelítette csillagunkat. Az űreszköz LASCO nevű detektora a napot egy apró koronggal takarta ki. A kép alján látható fehér körív a Nap valódi méretét, pontosabban annak a kép területére eső részét mutatja.

A még 1996-ban készült, az APOD-on a napokban bemutatott felvételen lévőhöz hasonló, úgynevezett napsúroló üstökösök annyira közel merészkednek csillagunkhoz, hogy az árapályerők és a Nap sugárzása végül elpusztítja őket. A Föld felszínéről nehéz megfigyelni ezeket az égitesteket, de a SOHO eddig mintegy 1500-at azonosított. A képen feltűnő apró pontok és csíkok többsége a detektorba csapódó nagy energiájú részecskék nyoma. Emellett jól megfigyelhető a Napból a mágneses erővonalak mentén kiáramló napszél, amely legfeltűnőbben a képen felfelé hagyja el csillagunkat.

Forrás: LASCO, SOHO Consortium, NRL, ESA, NASA

Egy napsúroló üstökös látványos csóvája a SOHO napkutató űrszonda felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (LASCO, SOHO Consortium, NRL, ESA, NASA)