Vágólapra másolva!
Charles Simonyi március 26-án, csütörtökön, közép-európai idő szerint 12.49-kor ismét elindult a Nemzetközi Űrállomásra, s ezzel ő lett az első űrturista, aki másodszor is elhagyta bolygónkat. Útja során újabb vizsgálatokat végez a magyar Pille dózismérővel, és rádiókapcsolatba lép hazai rádióamatőrökkel, részben a készülő első magyar műhold földi állomásán keresztül.
Vágólapra másolva!

Simonyi március 26-án, magyar idő szerint 12 óra 49 perc körül startolt egy orosz Szojuz-űrhajó (TMA-14) fedélzetén a kazahsztáni Bajkonurból. Együtt utazik vele Gennagyij Padalka orosz kozmonauta és Michael Barratt amerikai asztronauta is.

Ajánlat: képek a startról

A Szojuz körülbelül 8 perccel a start után érte el a Föld körüli pályát. Jelenleg minden rendszer rendben működik, az indítás során sem lépett fel probléma. A tervek szerint március 28-án (szombaton), közép-európai idő szerint 15.15-kor csatlakoznak a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A start során közvetített filmen két érdekes dolgot is láthattunk: egy rövid botot Simonyi kezében, amivel gombokat nyomogatott, és kabalamackóját, amely most is elkísérte az űrbe.

Korábbi információk

Charles Simonyi két éve az ötödik ember volt, aki maga finanszírozta űrutazását. Első alkalommal 2007. április 7. és 21. között járt a Föld körüli pályán: 13 napot és 18 órát töltött a világűrben, utazásáról részletesen beszámoltunk rovatunkban. Második útjának startja a tervek szerint március 26-án (csütörtökön), közép-európai idő szerint 12.49-kor lesz. Az indítást angol nyelven a NASA TV, magyar szakkommentárral pedig a Polaris TV 11 órától közvetíti az interneten.

Miközben Simonyiék a startra készülődnek, a Discovery űrrepülőgép szerdán, közép-európai idő szerint 20.53-kor levált a Nemzetközi Űrállomásról, hogy "helyet csináljon" az érkező Szojuznak. Egyszer még ellenőrzik az űrrepülőgép külső felületét, a leszállásra szombaton este 18.43-kor vagy 20.19-kor kerülhet sor.

Másodszor élvezetes igazán

Simonyi tavaly nyáron döntötte el, hogy ismét a világűrbe megy. Az elhatározásban fontos szerepe volt a Csillagvárosban megismert orosz kollégái közül azoknak, akik már többször jártak az űrben. Ők mondták Simonyinak, hogy az első űrutazás általában nagyon új és izgalmas, óriási élmény az embernek, de igazán átélni és élvezni a világűrt a második alkalommal sikerül. Ezért döntött Simonyi is az újabb utazás mellett - nyilatkozta az [origo]-nak dr. Horváth András, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke.

Simonyi korábbi űrutazása 25 millió, a mostani már 35 millió dollárba került. Bár egyik sem csekély kiadás, az űrutazó ezt az összeget az űrtevékenységbe tett befektetésnek tekinti.

A magyar származású amerikai informatikai szakember első utazásának majd minden részét kellemes élménynek, és nem nehézségnek élte meg. Az első út után azt nyilatkozta rovatunknak, hogy az űrutazás ideális lehetőség volt számára új dolgok megtanulására. A súlytalanság fiziológiai hatását jól viselte, aludni is könnyen tudott, igaz, enyhe hátfájás jelentkezett az első napokban. Az űrben járva különösen a Föld látványa ragadta meg, amelyet lenyűgözőnek látott.