Rejtélyes árnyékok a Szaturnusz gyűrűjén

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Szaturnusz a következő időszakban gyűrűjének síkját mutatja a Föld felé. Ez nemcsak a földi megfigyelőknek lesz érdekes látvány, de a bolygó körül keringő Cassini-űrszonda is ritka felvételeket készíthet.

Mivel a holdak a gyűrű anyagához hasonlóan az egyenlítői síkban keringenek, árnyékuk hosszan rávetülhet a gyűrű anyagára. A felső felvétel is ezt mutatja a Mimas hold esetében.

A felvételen azonban több kisebb árnyék is megfigyelhető, amelyek apró, rövid fűrészfogakként sorakoznak egymás mellett (középső kép). Itt az árnyékot létrehozó alakzatok egy nagy holdnál sokkal kisebbek, és több is van belőlük. Elképzelhető, hogy a gyűrűrendszerben lévő nagyobb testek vetnek árnyékot - de a jelenség pontos eredete még nem ismert.

Forrás: NASA, JPL, SSI

A Mimas hosszú árnyéka (a kép közepétól kissé jobbra) a Szaturnusz gyűrűrendszerén. A felvétel nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, SSI)

Forrás: NASA, JPL, SSI

A fenti kép kinagyított részlete, amelyen a rejtélyes eredetű kisebb árnyékok sorakoznak balra fentről jobbra lefelé. Egyelőre nem tudni, milyen alakzatok vetettek árnyékot a Nap fényében (NASA, JPL, SSI)

Forrás: NASA, JPL, SSI

A Prometheus hold (balra fent) gravitációs terével befolyásolja az F-gyűrű finom törmelékanyagának mozgását, amint 15 órás pediódussal rendszeresen megközelíti azt. Emiatt sűrűbb és ritkább elnyúlt sávok keletkeznek a rendszerben, mint amilyen a kép alsó részén jobbra alulról balra felfelé haladó alakzatként is megfigyelhető (NASA, JPL, SSI)