Vágólapra másolva!
Két orangután nőstényt rajatkaptak, amint éppen saját elpusztult kölykük testét fogyasztották. Ilyen viselkedést egyetlen emberszabású majomnál sem figyeltek meg eddig. A két esemény egy hónap eltéréssel, ugyanazon a vidéken történt Indonézia erdeiben.
Vágólapra másolva!

A természetvédelmi szakember, aki szemtanúja volt mindkét esetnek, úgy véli, hogy abnormális viselkedésről van szó, amelyet mindkét anya esetében stresszes élethelyzet idézett elő.

Az emberen kívül eddig csupán csimpánzoknál mutattak ki kannibalizmust, azaz a fajtársak megevését. Gorillák esetében is következtetni lehetett a viselkedésre, miután kismajmok maradványait fedezték fel két felnőtt állat székletében. Eddig azonban egy emberszabásút sem láttak, amely saját kölykét ette volna meg.

David Dellatore, az Oxford Brookes Egyetem kutatója a szumátrai Gunung Leuser Nemzeti Park Bukit Lawang elnevezésű területén kutatja az orangutánokat. Eredetileg a vadonba visszaengedett, egykor fogságban tartott egyedek egészségi állapotát követte nyomon. Hamarosan azonban feltűnt neki, hogy a turisták túl közeli viszonyt létesítenek a félvad emberszabásúakkal - a tilalom ellenére etetik vagy megérintik őket. Így Dellatore inkább az orangutánok viselkedését kezdte megfigyelni, és kétszer lett szemtanúja annak, hogy egy nőstény megeszi nemrég elpusztult kölyke tetemét.

Az Edita nevű orángutánanya egyéves kölykének tetemét a kicsi halálát követő nyolcadik napon ette meg. Egy hónappal később pedig a Ratna névre hallgató nőstény fogyasztotta el héthónapos kölykének maradványait. (A Ratnáról készült felvételt a BBC oldalán nézheti meg.)

Ilyen viselkedést az orangutánkutatás bő négy évtizedes történetében még senki sem látott - jelentette ki Dellatore. - Nincs evolúciós értelme, hogy megöljék saját kölyküket, és nem is ez történt - írja a Primates című szaklapban. Az nem ritka, hogy az emberszabásúak napokig hurcolásszák elpusztult kölykeiket - ez a gyász része lehet, véli a kutató. A 23 éves Edita is így tett hét napon át, mielőtt elfogyasztotta volna az erősen bomlásnak indult tetemet.

Dellatore nem szolgál egyértelmű magyarázattal az esetre, de gyanítja, hogy az anyák kölyökkori traumái válthatták ki későbbi cselekedeteiket. "A félvad orangutánok komoly traumákon estek át, például szemtanúi lehettek saját anyjuk halálának" - mondja a kutató. Az állatkereskedelem számára vad orangutánbébiket fognak be, ehhez azonban meg kell ölniük az anyát. Ráadásul a fogságban az orangutánok hosszan élnek elszigetelve társaiktól, lehetséges, hogy a kannibalizmus e hatásokra vezethető vissza.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Más majmoknál is láttak hasonlót. A szintén főemlős fülesmakiféléknél a viselkedést stresszes életkörülményeikkel hozták összefüggésbe. Az orangutánokat is zavarhatja a turisták jelenléte - ezért Dellatore a Szumátrai Orangután Társasággal együtt egy ökoturisztikai program keretén belül azon munkálkodik, hogy a turisták felelősen viszonyuljanak a majmokhoz.