Vágólapra másolva!
A szerdára tervezett start előkészületei során a korábbihoz hasonló hidrogénszivárgás jelentkezett, ezért az indulást ismét elhalasztották. Legkorábban júliusban szállhat fel az Endeavour a Nemzetközi Űrállomás további fejlesztése céljából. 
Vágólapra másolva!

Szerda, magyar idő szerint 7:56

A körültekintő javítások és előkészületek ellenére ezúttal is probléma jelentkezett a hidrogén feltöltése során, méghozzá ismét a csatlakozásnál, akárcsak néhány nappal korábban. A startot ezúttal hosszabb időre, egészen július 11-ig halasztották, mert egyelőre bezárult az úgynevezett indítási ablak, azaz az űrállomás pozíciója addig nem lesz megfelelő a küldetéshez. Az LRO Hold-szonda a korábbi terveknek megfelelően a héten fog indulni.

Kedd, magyar idő szerint 20:40

Az Endeavour a jelenlegi tervek alapján szerdán 11:40 körül startolhat a Kennedy Űrközpont 39A jelű indítóállásáról. A korábban fellépett technikai problémát a szakemberek megoldották, remélhetőleg újabb gond nem jelentkezik. Az űrrepülőgép üzemanyagtartályának feltöltését magyar idő szerint hajnalban 2:15-kor kezdik. A szerdai nap igen zsúfoltnak ígérkezik, úgy fest, az LRO Hold-szonda is felszállhat aznap, a tervek alapján este 23:12 körül.

Hétfő, magyar idő szerint 19:45

A NASA bejelentése alapján az űrrepülőgép szerdán, magyar idő szerint 11:40-kor indul. Emiatt az LRO holdkutató űrszonda szintén ekkorra tervezett startja későbbre tolódik, és csak csütörtökön vagy pénteken indul.

Forrás: NASA

Startpadon az Endeavour (NASA)

Vasárnap, magyar idő szerint 21:04

A NASA szakemberei vasárnap megkezdték a munkát a szivárgást okozó hiba kijavításán. A becslések alapján a műveletet szerdára fejezik be - azonban a tervek alapján aznap indul az LRO Hold-szonda is. Egyelőre nem döntöttek, hogy melyik űreszköz startját részesítik előnyben - az is lehetséges, hogy mindkettőt aznap indítják.

Forrás: NASA

Vizsgálják a hajtóanyatartály csatlakozását (NASA TV)

Szombat, magyar idő szerint 7:32

Az űrrepülőgép folyékony hidrogénüzemanyaggal történő feltöltése során hiba jelentkezett. A probléma közel három hónappal ezelőtt, a Discovery indítását késleltető hidrogénszivárgáshoz volt hasonló. Akkor a Discoverynél az üzemanyagot betöltő vezeték csatlakozásánál volt gond, amit egy cserével oldottak meg.

Hasonló szivárgás jelentkezett most az Endeavournél, ezért közel hét órával a tervezett indulás előtt elhalasztották a startot. Az űrrepülőgépet a NASA szeretné minél korábban elindítani, ugyanis ha június 20-ig nem startol, a következő lehetőségre július közepéig kell várni.