Felolvad lábuk alatt a talaj - jelentés a klímaváltozás hatásairól Amerikában

Vágólapra másolva!
A globális klímaváltozás hatásai az Egyesült Államokra címmel új jelentés látott napvilágot Amerikában, amely már a klímaszkeptikus Bush-adminisztrációtól eltérő, Barack Obama vezette klímapolitikát tükrözi. A jelentés szerint a Mexikói-öböl mentén örökre víz alá kerülő úthálózatra, Alaszkában az olvadó talaj miatt süllyedő erdőkre és utakra, az északnyugati államokban vízhiányra, Floridánál korallpusztulásra készülhet Amerika.
Vágólapra másolva!

A június 16-án a Fehér Házban ismertetett jelentés a US Global Change Research Program keretében készült el, és a legfrissebb kutatási eredményekre, adatokra épül. A globális klímapolitika tekintetében a jelentés talán legfontosabb része, hogy minden kétséget kizáróan leszögezi: a globális fölmelegedés tudományos tény, a globális átlaghőmérséklet az elmúlt fél évszázad során emelkedett, az emelkedést pedig elsősorban az emberi tevékenység generálja.

Főbb állításai a következők:

A klímaváltozás már jelenleg is érinti az Egyesült Államokat, s hatásai várhatóan csak növekedni fognak. Az Egyesült Államok éves átlaghőmérséklete az elmúlt 50 évben 0,83 Celsius-fokkal emelkedett - mutat rá Thomas Karl, az asheville-i Nemzeti Klíma-adatközpont igazgatója, a jelentés vezető szerzője, hozzátéve, hogy az említett idő alatt gyakoribbá váltak a katasztrófahelyzeteket előidéző heves esőzések - a legnagyobb 2007-es felhőszakadások legtöbb csapadékot hozó 1 százalékában az 1958-ban mért értéknél közel 20 százalékkal több eső hullott. A klímamodellek azt mutatják, hogy a változások ebbe az irányba folytatódnak, és a század végén alázúduló leghevesebb esők a jelenleginél mintegy 40 százalékkal több csapadékot hoznak majd. Mindez több áradást és a vízzel terjedő fertőző betegségek gyakoribb megjelenését hozza majd, de komoly gondokat okoz a közlekedésben, szállítmányozásban is - olvasható a jelentésben.

Forrás: globalchange.gov

A század második felében Észak-Amerikában várható csapadékeloszlás a jelenlegihez viszonyítva (százalékos arányban), nagy gázkibocsátással számoló forgatókönyv esetén. Az összes felhasznált klímamodell szerint tavasszal az északi területek a jelenleginél csapadékosabbá, a déliek szárazabbá válnak majd, ám arról, hol fog húzódni a két terület közti átmenet vonala, nincs határozott előrejelzés. A becslések a ferdén vonalazott részek tekintetében a legbiztosabbak

A közlekedést emellett az alacsonyan fekvő, tengerparti területeken a tengerszint emelkedése is veszélyeztetni fogja. Csupán a Mexikói-öböl mentén fekvő területeken több mint 3860 kilométernyi fontos autópálya és autóút kerülhet víz alá, ha a legújabb eredmények szerint várható, az IPCC által vázoltnál nagyobb, 1,2 méteres tengerszint-emelkedésnél válik valóra. Komoly veszélyforrás lehet, hogy jelenleg az Egyesült Államok lakosságának mintegy harmada az óceánokkal határos partokon él.

Az Egyesült Államoknak egyetlen szeglete sem lesz, amelyet ne érintene a klímaváltozás - állítják a tanulmány készítői. Az északnyugati államokban csökken a folyók hóolvadásból származó vízhozama, s ezzel a rendelkezésre álló vízkészletek is csökkennek. Melegebbek és szárazabbak lesznek a nyarak például Alaszkában. Az északi államot az elmúlt fél évszázad során az USA többi területeihez képest kétszer nagyobb mértékben érintette a fölmelegedés, 1970 és 2000 között 10 nappal hosszabbodott a hómentes időszak. Alaszka a jövőben sem számíthat kedvezőbb folyamatokra, a melegedés eredményeképp gyakoribbá válhatnak a bozót- és erdőtüzek, az időjárás kedvez a rovarkártevőknek, tovább olvad a permafroszt, az örökké fagyott talaj, ami komoly károkat okozhat az úthálózatban.

A délkeleti államokban a hurrikánok és a tengerszint-emelkedés együttesen nagy pusztításokat okoz majd. A melegebb klíma nagy terhelést jelent az élővilágra nézve is: teljes ökoszisztémák sérülnek, veszélybe kerülhet az északnyugati folyamok legendás pisztrángállománya éppúgy, mint a Florida menti partok korallvilága. Mindez pedig kihatással lesz a rájuk épülő turizmusra - figyelmeztet a tanulmány.

Forrás: globalchange.gov

A fenti grafikon a Chicago körzetében élő 6 millió emberre eső elhalálozások számát mutatja. Feketével a már dokumentált eseteket jelölték, sárgával az alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátás esetén felvázolt forgatókönyvhöz, pirossal a magasabb kibocsátás esetén megvalósuló forgatókönyvhöz kapcsolódó várható adatok láthatók

A klímaváltozás az Egyesült Államokban számos társadalmi és környezeti problémával együttesen jelentkezik. A légszennyezéssel, népességnövekedéssel, a természetes erőforrások kizsákmányolásával, az urbanizációval és egyéb szociális, gazdasági és környezeti problémákkal együtt a klímaváltozás különösen nagy terhet ró majd az országra - állapítják meg a jelentés készítői, leszögezve, hogy a jövő klímaváltozásának mértékét a jelen döntései, elsősorban a légszennyező, üvegházhatást fokozó anyagok kibocsátása határozza meg.