Vágólapra másolva!
Egy elhagyott aranybányában, a dél-dakotai Homestake Gold Mine-ban épülhet meg a világ valaha használt legmélyebben fekvő laboratóriuma. A bánya magasabban fekvő részén már folytak Nobel-díjat érdemlő kísérletek, s ha kiépül, a sötét anyag megismeréséhez vihet közelebb a több mint százéves ipari terület.
Vágólapra másolva!

A bányát 125 év után 2001-ben zárták be, majd megkezdődött a terület átalakítása. A felszín alatt másfél kilométerrel már jelenleg is folynak geológiai és hidrológiai kísérletek, ám mivel a bánya legmélyebb részein eléri a közel 2,5 kilométeres mélységet, itt épülhet fel a Föld legmélyebb föld alatti tudományos kísérleti helyszíne.

A Homestake Gold Mine mélyén épülő laboratórium ideális helyszín lehet a feltételezések szerint az Univerzum anyagának negyedét alkotó sötét anyagot (avagy láthatalan tömeget) kutató kísérletekhez, ugyanis elhelyezkedése miatt alig éri kozmikus sugárzás. A bányában másfél kilométeres mélységben már végeztek sikert hozó kísérleteket: 2002-ben Raymond Davis Jr. fizikus kapott megosztott fizikai Nobel-díjat a kozmikus neutrínók kutatásában elért eredményeiért, miután az 1960-as években itt végzett megfigyeléseket.

Mielőtt a 2,5 fél kilométeres mélységben megépül a laboratórium, még sok munka van hátra a jelenleg koszos sárga réteggel fedett bányajáratokban, ahol még fellelhetők a hajdani eszközök: stabilizálni kell a bánya falait és be kell vezetni az infrastruktúrát.

A kutatók azt remélik, hogy 2012-ben elindulhat a két legmélyebben fekvő laboratórium építése, és 2016-ban megkezdődhet a kutatómunka. A teljes építkezés várható költsége 550 millió amerikai dollár.