Vágólapra másolva!
Kutatók felfedezték azt a helyet, amely a legkevesebb életet hordozza a világ óceánjaiban. A helyre a Csendes-óceán déli részén, a tengerfenéki üledékben bukkantak egy olyan területen, ahol a víz viszonylag mozdulatlan és kevés a tápanyag.
Vágólapra másolva!

Steven D'Hondt, a Rhode Island-i Egyetem oceanográfusa és munkatársai Dél-Amerika és Ausztrália között, az óceán közepén gyűjtöttek mintát a tengerfenéket alkotó üledékből, 4-6 kilométeres mélységből. A mintákban köbcentiméterenként összesen körülbelül 1000 élő sejtet találtak - ez durván ezerszer kevesebb, mint a korábban valaha vizsgált egyéb tengerfenéki üledékben. A különbség oka az lehet, hogy korábban a parthoz viszonylag közeli területekről vettek mintákat - magyarázza D'Hondt a LiveScience oldalán.

Az elszórtan jelen lévő mikrobák táplálékát részben az a hidrogén szolgáltatja, amely az óceán fenéki radioaktív elemek hasadásakor felbomló vízmolekulákból szabadul fel. Ez a folyamat azonban csupán kis mennyiségű táplálékot szolgáltat. A mikrobák étrendjének másik eleme olyan szerves anyagokból származik, amelyek a víz felsőbb rétegeiből süllyednek a fenékre.

A kutató meglátása szerint, ha az élet képes ilyen minimális sűrűségben olyan táplálékon megélni, aminek gyakorlatilag a fele a víz radioaktív bomlásából származó hidrogén, akkor elképzelhető, hogy néhány sejt a Mars vagy a Jupiter holdja, az Europa nedves üledékeiben is fennmaradhat.