Robotfoci világbajnokság kezdődött Ausztriában

Vágólapra másolva!
Hét brazil fanatikus informatikus diák lázasan edz a hétfőn Ausztriában kezdődő Robotfoci Világbajnokságra: robotjaik védekező és támadó technikáját gyakorolják. A robotok futnak, cseleznek, gólt rúgnak annak a mesterséges intelligenciának köszönhetően, amelyet nem csak a világ nagy számítástechnikai kutatóműhelyében, de Sao Paulo dél-brazíliai szövetségi állam Sao Bernado dos Campos városának FEI egyetemén is alkalmaznak.
Vágólapra másolva!

A robotok műanyag gyepen játszanak golflabdával. A hatfős csapat szombaton utazott Grazba, hogy részt vegyen a június 29-től július 5-ig tartó, negyven ország több mint 400 csapatának részvételével megrendezett Robotfoci vb-n.

A FEI csapatának hat robot, hét informatikus hallgató és két professzor a tagja, de a magas utazási költségek miatt csak öt diák tart a "játékosokkal". A diákok az utolsó percekig dolgoztak a rendszer finomításán. Játékosaik önállóan rúgják a labdát: a pályát nagyfelbontású kamerák pásztázzák és információkat küldenek a számítógépnek. A program elemzi a helyzetet, meghatározza a következő átadást, és rádiójelet küld az azt végrehajtó robotnak.

Minden játékos 15 centiméter magas és a lábára szerelt szenzorokkal érzi a labdát. A kezdőcsapat öt játékosból áll, a hatodik a tartalék, ha valamelyik sérülés (meghibásodás) miatt kénytelen lenne kiállni a két, egyenként 10 perces félidőből álló mérkőzés alatt.

Forrás: robocup.org

Mindegyik robotnak megvan a maga feladata: csatár, hátvéd, középpályás vagy kapus. A program képes kiszámítani a góllövés vagy az átadás erejét, a játékosok mozgási sebességét. A FEI csapata háromszoros brazil bajnok a "nagyon kicsi" kategóriában, de most a nagyobb, szimplán "kicsi" kategóriában indul.

A robotok részben vendégjátékosok, avagy idegenlégiósok: precíziós motorjaik Ausztriából származnak, nagy felbontású kameráik pedig német gyártmányúak.

Forrás: robocup.org