A kevesebb élelem majmoknál is lassítja az öregedést - egy húszéves kísérlet eredményei

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók húsz évig tartó kísérletében beigazolódott, hogy a kalóriabevitel korlátozása - akárcsak más állatoknál - majmok esetében is megakadályozza bizonyos életkori betegségek kialakulását és meghosszabbítja a várható élettartamot. Ez az eddigi legrészletesebb vizsgálat, amelyet emberhez közeli fajnál végeztek el.
Vágólapra másolva!

A Wisconsin-Madison Egyetem, a wisconsini Nemzeti Főemlőskutató Központ és a William S. Middleton Memorial Veterán Kórház kutatói arról számolnak be a Science legújabb számában, hogy a tápláló, de kalóriaszegény étrend lassítja az öregedést és jelentősen késlelteti olyan életkorral összefüggő betegségek kialakulását, amilyenek a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és az agysorvadás - majmok esetében is.

A kutatók 20 éven át kísérleteztek rhesusmajmokkal (Macaca mulatta). Azoknak az állatoknak, amelyek kedvükre ehettek, a fele már elpusztult, míg a 30 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazó, máskülönben ugyanazon az étrenden tartott majmoknak a 80 százaléka még mindig él. A tanulmány 1989-ben indult 30 majommal, majd 1994-ben kibővítették 46 további állat bevonásával. A tanulmányba bevont valamennyi majom felnőtt, 7-14 éves egyed volt. Mostanra 33 állat maradt a kísérletben. Ezek közül 13 ehet kedvére, és 20 kap kalóriamegszorításos diétát. A rhesusmajmok átlagos élettartama fogságban 27 év. A jelenlegi tanulmányban részt vevő legidősebb állat 29 éves.

University of Wisconsin-Madison University Communications/Photo by Jeff

A két "korelnök" a majmok között. Balra a 27 éves Canto, jobbra a 29 éves Owen

Richard Weindruch, a tanulmány vezetője és Ricki Colman, a tanulmány vezető szerzője az öregedés legfontosabb jeleire koncentrál: az életkorral kapcsolatos betegségek kialakulására, illetve a halálra. Az állatok általános egészségi állapotát tekintve Weindruch megjegyzi, hogy a korlátozott kalóriatartalmú étrend hosszabb élettartamot és jobb életminőséget eredményez idősebb korban. "A kalóriamegszorítás legnagyobb hatását a megnövekedett élettartamra akkor vesszük észre, ha megnézzük az öregedéssel kapcsolatos betegségeket"- mondja.

A rosszindulatú daganatok és a szív- és érrendszeri betegségek kevesebb mint fele annyiszor fordultak elő a korlátozott étrenden tartott állatoknál, mint a megszorítások nélkül evő majmoknál. Figyelemreméltó, hogy míg a bármit fogyasztható majmoknál gyakori volt a cukorbetegség vagy a csökkent glükóztolerancia, a korlátozott étrendű állatoknál nem figyeltek meg ilyet. A csökkentett kalóriabevitel tehát a cukorbetegség hatékony megelőzési módjának számít a kísérlet szerint.

A korlátozott kalóriabevitelű állatok agyi egészsége is jobbnak bizonyult, noha az agy nem minden területét kerülte el a neuronok korosodás miatti pusztulása. Különösen az agy mozgató és problémamegoldó területei őrződtek meg a kevesebb kalóriabevitel hatására. Amúgy ezeknek a területeknek a működése jelentősen lelassul az öregedéssel.

A kutatókat az 1930-as években rágcsálókon végzett kalóriamegszorításos kísérletek óta izgatja az a tény, hogy a kalóriabevitel csökkentése hatékonyan növeli az élettartamot. Számtalan különféle állaton végeztek ilyen vizsgálatot a férgektől a pókokig. Eddig azonban talán a wisconsini rhesusmajom-tanulmány szolgáltatta a legrészletesebb bepillantást a jelenségbe és annak potenciális alkalmazásába az emberi egészségmegőrzés tekintetében, mivel az emberrel közeli rokon állat étrendjével és élettörténetével az eddigi legnagyobb részletességgel foglalkozott.

Forrás: Science/AAAS