Sikerült a fúrás, kiderült az Amazonas kora

Vágólapra másolva!
A Liverpooli Egyetem kutatóinak mérései nyomán kiderült, hogy Földünk legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas és vízgyűjtő rendszere megközelítőleg 11 millió éves, jelenlegi formáját pedig mintegy 2,4 millió évvel ezelőtt vette fel.
Vágólapra másolva!

Az angliai egyetem kutatói az Amsterdami Egyetem munkatársaival, illetve a brazil nemzeti oljavállalattal, a Petrobrassal együttműködve a torkolathoz közel a hordalékkúpban végzett fúrásokból vettek üledékes mintákat, hogy kiderítsék a folyó korát.

Az Amazonas torkolata a tölcsér- és deltatorkolat hibridje, több mint kétszáz kilométer kiterjedésű, és a folyó is vízhozama hatalmas: másodpercenként átlagosan száztízezer köbméter vizet juttat az óceánba, maximális hozama ennek két és félszerese. Az Amazonas nemcsak vízből, hanem hordalékból is sokat szállít, amely - mint az a lenti műholdfelvételen is látható - a szárazföldtől 100 kilométer távolságban is sárgára festi a tengervizet.

Forrás: ELTE

A hatalmas folyam korának meghatározása azért váratott eddig magára, mert nem tudtak fúrást végezni a megközelítőleg 10 kilométer vastagságú hordalékkúpban. A Petrobas segítségével azonban végül sikerült két furatot vágni - az egyik ezek közül 4,5 kilométer mélyen hatolt le a tengerszint alá.

A folyó hordalékából vett minták különösen fontos, eddig nem ismert információkat nyújthatnak az Amazonas vidékének geomorfológiai fejlődéséről éppúgy, mint Amazónia és az Atlanti-óceán vízi élővilágának evolúciójáról - mutatott rá Jorge Figueiredo, a Liverpooli Egyetem munkatársa.

A kutatók eredményeiket a Geology szakfolyóirat júliusi számában ismertették.