Elkészült a teljes HIV-genom

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatóknak teljesen sikerült szekvenálni az eddig csak töredékesen ismert HIV-genomot. Az eredmény alapvető a vírus életciklusának megértéséhez, a fertőzőképesség hátterében álló molekuláris mechanizmusok feltérképezéséhez és a hatékony vírusellenes szerek kifejlesztéséhez.
Vágólapra másolva!

Az AIDS-et okozó HIV egy úgynevezett RNS-vírus, ami azt jelenti, hogy genetikai anyaga nem kettős-szálú DNS-molekula, hanem RNS-lánc (amely azonban a HIV-ben szintén kettős-szálú). A DNS-ben tárolt információ alapja az építőegységek, a nukleotidok láncon belüli sorrendje. Az RNS-molekuláknak azonban igen komplex háromdimenziós struktúrájuk is lehet, ami a bennük tárolt genetikai információ értelmezését jócskán megnehezítheti.

A kutatók eddig a HIV genomjának csak kicsiny részleteit tárták fel, mivel a fentiek miatt a meglehetősen méretes örökítőanyag - körülbelül 10 000 nukleotid hosszúságú kettős RNS-lánc - struktúrája egészben igen nehezen vizsgálható. Kevin Week munkacsoportja (University of North Carolina) egy újonnan kifejlesztett módszer (SHAPE) segítségével oldották meg ezt a problémát.

Kiderült, hogy a HIV genomjának struktúrája rendkívül változatos, és az egyes szerkezeti elemeknek eddig alábecsült jelentősége lehet genetikai információ kifejeződésében. Azt is kezdik megérteni, hogy a vírus milyen trükkök segítségével képes elkerülni a gazdaszervezet védekező rendszereit.

A kutatók a továbbiakban az RNS szekvenciájának változtatását tervezik. Megfigyelik, hogy a beavatkozás hatására változik-e a vírus viselkedése, illetve ez hogyan módosítja a fertőzőképességét. Ha megfigyelhető lesz valamilyen eltérés, akkor tudni lehet majd, hogy az átalakított szerkezeti elem alapvető fontosságú a HIV számára.