Nemcsak a torkukra akad - mérgezi az óceánokat a több százezer tonnányi műanyag hulladék

Vágólapra másolva!
Megszületett az első tanulmány arról, mi történik az óceánokban sodródó több millió tonna műanyag hulladékkal az évek folyamán. Az Amerikai Kémiai Társaság 238. találkozóján arról számoltak be a kutatók, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag meglepően gyorsan elbomlik, de sajnos, bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.
Vágólapra másolva!

A kutatók mindezidáig úgy gondolták, hogy az óceánokba kerülő műanyag hulladék - noha cseppet sem szemet gyönyörködtető látvány - főként akkor veszélyezteti a tengeri állatokat, ha lenyelik vagy belegabalyodnak a műanyag tárgyakba. A mostani kutatások vezetője, Katsuhiko Saido, a japán Nihon Egyetem vegyésze és csoportja azonban még aggasztóbb eredményre jutott: azt tapasztalták, hogy az óceánokban úszó műanyag valójában elég hamar elkezd lebomlani az eső, a nap és más környezeti tényezők hatására.

A kutató elmondta, hogy a habosított műanyagok közé tartozó polisztirén (PS) például egy éven belül bomlani kezd, és bomlásakor potenciálisan mérgező biszfenol-A (BPA) és PS-oligomer keletkezik. Egyes tanulmányok szerint ez a két vegyület károsíthatja az állatok hormonháztartását és jelentős hatást gyakorolhat a szaporító rendszerre.

A kísérleti körülmények között a polisztirén bomlásakor csupán ppm (parts per million, azaz rész a millióban) nagyságrendű bomlásterméket mutattak ki. Ez azonban egyáltalán nem elhanyagolható mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy évente csak Japán partjainál 150 000 tonna műanyag törmeléket (főleg hőszigetelésre használt polisztirolhabot, Styrofoamot) mosnak ki a tenger hullámai. A Kalifornia és Hawaii között elterülő úgynevezett Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget (lásd keretes írásunkat) kiterjedése hozzávetőleg tizenötszöröse Magyarország területének, és ez is főleg műanyagból áll. Így a műanyag lebomlása a jövőben újabb jelentős tényező lehet az óceáni ökoszisztémákat jelenleg is fenyegető veszélyforrások közt.

Forrás: Project Kaisei

Hulladékvadászok

Augusztus elején két kutatóhajóból álló expedíció indult el San Franciscóból. A Project Kaisei névre keresztelt fölfedezőút célja, hogy tanulmányozza a csendes-óceáni hulladékfolt hatását a tengeri életre. A két kutatóhajó - a Kaisei és a New Horizon - a tervek szerint a hónap végéig tartózkodik a hulladékfolt területén, és végez elemzéseket. A szervezők végső soron azt remélik a küldetéstől, hogy sikerül megtisztítani az óceán e részét a műanyag hulladéktól, és újra hasznosítani a hulladékot üzemanyagként és új termékek előállítására.

http://www.youtube.com/v/6uGp4dSIAuo&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=hu&feature=player_embedded&fs=1

A Project Kaisei bemutatkozó filmje