Eltűnt Sydney a mai porviharban

Vágólapra másolva!
Narancsvörös homályba burkolózott szeptember 23-án az ausztráliai Sydney, amikor egy hidegfront irdatlan mennyiségű sivatagi homokot és port zúdított a városra.
Vágólapra másolva!

A légi- és hajóközlekedés megbénult, a mentőket rengeteg légzőszervi problémához riasztották, a gyerekeknek, öregeknek és betegeknek pedig azt javasolta a hatóság, hogy maradjanak otthon, zárt ajtók és ablakok mögött. A levegőben szálló por koncentrációja több mint 200-szorosa volt az egészségügyi határértéknek. A sűrű por több helyen aktiválta a tűz esetén riasztó érzékelőket.

A közel 100 kilométer/órás széllökéseket produkáló hidegfront Új-Dél-Wales és Dél-Queensland bozóttüzeit is felszíttotta. A becslések szerint a szél mintegy 5 millió tonna port mozgatott meg szerdán, óránként 75 ezer tonnányit zúdítva Sydney városán keresztül a Csendes-óceánba.

Képgaléria a porviharról

Forrás: AFP


A levegőben lévő porszemcséken szóródó napfény miatt átmenetileg narancsvörössé változott az ausztrál metropolisz

Számos további kép (például az operaházról vagy a viharban is kitartó szörfözőkről) és egy videó ezen az oldalon érhető el.

Ausztráliában nem ritkák a sivatagi porviharok, de egy hidegfront most a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű anyagot tudott megmozgatni a száraz időjárás miatt, ezért a por a partvidéket is elérte. Az országot idén különösen súlyos aszályok sújtják, a gabonatermés például 20%-kal lesz kevesebb az átlagosnál. Ausztrália egyébként is a legszárazabb lakott kontinens (csak az Antarktisz szárazabb), ezért is az egyik leginkább kitett terület a klímaváltozásnak. Ugyanakkor rengeteg szén-dioxidot bocsát ki, hatalmas szénerőművei révén.