Szuperegyetem nyílik a sivatagban

Vágólapra másolva!
Államelnökök és rangos tudósok részvételével adják át Szaúd-Arábia új csúcsegyetemét, az ország uralkodójáról elnevezett Abdullah Király Műszaki és Tudományegyetemet.
Vágólapra másolva!

A King Abdullah University for Science and Technology (KAUST) mindössze két év alatt épült fel a Vörös-tenger sivatagos partján, az ország kereskedelmi központjának számító, Nyugat-Ázsia leggazdagabb városának tartott Dzsiddától 80 kilométerre északra.

A dollármilliárdokból épült egyetem a ma létező legmodernebb kutatási eszközöket vonultatja fel, egyebek közt a Közel-Kelet leggyorsabb, a világ 14. leggyorsabb szuperszámítógépét. Az olajban gazdag arab állam az oktatók fizetésével sem garasoskodik: többek között az Egyesült Államokból és Németországból csábították el a legjobb koponyákat.

Szaúd-Arábia vezetése felismerte, hogy a gazdasági növekedés forrása egyre inkább a technológiai haladás, az innováció, s így nem sajnálják a forrásokat arra, hogy felzárkóztassák az országot a világ tudományos élvonalához. E cél eléréséért még az iszlám szabályait is hajlandóak mellőzni, legalábbis az épület falai között: az új egyetemen férfiak és nők együtt kutathatnak majd, utóbbiaknak arcukat sem kell majd eltakarniuk, és az autók volánjai mögé is beülhetnek.

Forrás: University of San Diego

Építkezés a sivatagban

"Kutatási berendezéseink páratlanok. Két évvel ezelőtt, amikor itt álltam, csak homokot és vizet láttam, most pedig a világ ma létező egyik legjobb kutatási infrastruktúráját" - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Csun Fung-sih, az egyetem elnöke, aki korábban kilenc éven át a Szingapúri Nemzeti Egyetem élén állt.

Forrás: su.ntu.edu

Ilyennek álmodták és megvalósították

Az egyetem kizárólag posztgraduális képzéseket kínál, többek között az informatika, a biotechnológia és a mérnöki tudományok területén. A KAUST-nak jelenleg 817 beiratkozott hallgatója van a világ 61 országából, a szaúdiak aránya mindössze 15 százalék. A diákok közül 314 kezdi meg tanulmányait e hónapban, a többiek 2010 elején csatlakoznak. Az egyetem célja, hogy 8-10 éven belül 2 ezerre növelje a hallgatói létszámot. Az egyetem anyagi helyzete elvben lehetővé teszi, hogy minden diák ösztöndíjban részesüljön, amely a teljes tandíj fedezése mellett még költőpénzt is biztosít. Enélkül egy év 60-70 ezer dollárba (11-13 millió forintba) kerülne az egyetemen.