Megdőlt a leghidegebb csúcs a Naprendszerben

Vágólapra másolva!
A bolygók társaságából nemrég kizárt Plútót immár megfosztották Naprendszerünk leghidegebb ismert helyének címétől is, a NASA egyik űrszondája ugyanis a Hold déli pólusának közelében fekvő kráterekben még nagyobb hideget mért.
Vágólapra másolva!

Júniusban a Hold körüli pályára állított Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda (LRO) a Celsius-skála szerinti -240 fokos állandó hőmérsékletet mért a Hold déli pólusainál fekvő kráterekben, ahová a jelenlegi pályaelemek mellett sem jut el napfény.

Ez 30 fokkal alacsonyabb hőmérséklet a Plútón négy évvel ezelőtt mért 230 foknál, és mindössze 33 fokkal "melegebb" az abszolút nulla foknál, amely a Celsius-skála szerint -273,15 fokot jelent. (A Földről természetesen csak a Plútó napsütötte része látható, az égitesten ezért a tőlünk mértnél hidegebb helyek is vannak.)

A New Scientist szerint a felfedezést révén nőtt annak az esélye, hogy vízjeget találnak a déli pólus valamelyik kráterében. Minél nagyobb hideg van, annál nehezebben tudnak elszökni a vízmolekulák, például az őket bombázó kozmikus sugarak ellenére.

A tudósok már régóta feltételezik, hogy a Hold sarkvidékei környékén a kráterek fenekén nagy mennyiségű vízjég fordul elő. Ennek a megfigyelésére küldte ez év nyarán a NASA a Holdra az LRO-űrszondát, amelynek két egysége október 9-én csapódik be az egyik ilyen kráterbe. A robbanás során kirepülő törmelékben próbálják megfigyelni a vízjeget.