Vágólapra másolva!
A buborékok pontosabb elemezésével kiderült, mitől lehet olyan kellemesen csiklandozó a pezsgő buborékolása.
Vágólapra másolva!

Gérard Liger-Belair és kollégái (Laboratoire d'Oenologie et Chimie Appliquée) a pezsgőbuborékok, illetve a pezsgő habjának kémiai összetételét vizsgálta a korábbiaknál érzékenyebb műszerekkel.

Kiderült, hogy a folyadékban lévő szétoszlatott apró részecskék (az úgynevezett kolloidok) tömény koncentrációban tartalmazzák illatmolekulák előanyagait. Ezek az anyagok képesek felhalmozódni a pezsgőben lévő buborékokban.

Amikor egy buborék elindul felfelé, magával viszi az illatanyagokat is, és amikor eléri a folyadék tetejét, szétpukkanva felszabadítja őket. Így folyamatos "illatrobbanások" zajlanak a pezsgőspohárban, és a kutatók szerint ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a buborékolás csiklandozza az orrunkat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Forrás: PNAS