A világ éjszakai arca - csillagászati kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Vágólapra másolva!
Kéthetes csillagászati fotókiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban október 16-án. A rendezvényen a The World At Night című nemzetközi program fotóit tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek éjszakai tájakat csillagászati látványosságokkal együtt mutatnak be.
Vágólapra másolva!

Az égbolt mindenkié! - szlogennel nyitotta meg Babak Tafreshi, a TWAN (The World At Night, azaz A Világ Éjszakai Arca) szervezet vezetője ez év januárjában Párizsban az UNESCO székházában a szervezet csillagászai kiállítását, hangsúlyozva, hogy az égbolt minden nemzet felett egyformán ragyog. Azóta a kollekció közel harminc országban fordult meg, amely a Magyar Csillagászati Egyesület és a Csillagászat Nemzetközi Éve Bizottság meghívásának eleget téve októberben hazánkban, a Nemzeti Múzeumban látható. A kiállítást megnyitja Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára és Dr. Juhász Árpád geológus.

A világ éjszakai arca - The World At Night kiállítás
Nemzeti Múzeum, október 16-31.
Megnyitó: október 16. péntek 17 óra

Az elismert fotósokból álló The World At Night szervezet a világ éjszakai arcát mutatja be a nagyközönségnek csillagászati tájképeken keresztül. A TWAN 2007 Karácsonyán jött létre a NASA és az Astronomers Without Borders (Csillagászok Határok Nélkül) együttműködése keretében.

A szervezet összefogta az akkori legjobb csillagászati tájkép fotósokat, és a következő célokat tűzte ki maga elé:

  • Szorosabb kapcsolatot kialakítani az emberek és a csillagászat között nappalról ismerős tájakról készült gyönyörű és egyben tanító jellegű képek segítségével. A "Föld és ég" fotói bemutatják az éjjelek rejtett szépségeit, amelyet távcső nélkül is bárki megláthat. Így könnyedén elsajátítható néhány főbb csillagászati elv és az égi tájékozódás alapjai is;
  • Szeretnék bemutatni, hogy az örökké békés égbolt minden nemzeti jelkép és terület felett ugyanúgy ragyog, és ezzel bizonyítani, hogy a Föld egy egységes bolygó, és nem ember alkotta államok összessége;
  • A csillagászat egységének megismertetése: ahol nincsenek határok az égbolton, ott nem szabadna, hogy az eget fürkészőket országhatárok válasszák el - fogalmazza meg a TWAN-t létrehozó szervezet, a Csillagászok Határok Nélkül: Egy emberiség, egy égbolt - az égbolt mindenkié!

ForrA!s: TWAN

Az USA híres tájképi látványossága, a Monument Valley tanúhegyeivel festői előteret nyújt a fotóhoz. A Mars vöröslő jelzőfényként világít a sziklaorom bal oldala felett, amely a kép legfényesebb égitestje - jobbra az Orion csillagkép helyezkedik el (Wally Pacholka, TWAN)

  • A kultúrát összekapcsolni a csillagászattal: számos TWAN-felvétel középpontjában az UNESCO Világörökségéhez tartozó, vagy csillagászati szempontból jelentős helyszín áll;
  • Felhívni a figyelmet a sötét égbolt megóvásának fontosságára, a fényszennyezés növekvő problémájára. E cél érdekében együttműködik a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetséggel, az IYA2009 Sötét Égbolt projektjével, valamint az UNESCO új Csillagfény Védelmi kezdeményezésével;

ForrA!s: TWAN, Babak Tafreshi

Szemléletes összehasonlítás: a csillagos ég látványa Iránban az Elburz-hegység felett húzódó Tejút sávjával (fent), mindez a városi fényszennyezés miatt láthatatlan Teherán metropolisza felett (lent) (Babak Tafreshi, TWAN)

  • A csillagászat célpontjainak, észlelésre leginkább alkalmas helyszíneinek bemutatása világszerte, ahol a legmodernebb professzionális megfigyeléseket is végzik.

A harminc tagot számláló szervezet 2008 decemberében magyar taggal bővült Ladányi Tamás személyében, akit az elmúlt évekbeli asztrofotós munkája alapján hívtak meg a rangos társaságba Közép-Európát képviselendő.

ForrA!s: LadA!nyi TamA!s, TWAN

Erős holdfény világítja meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tavaszi táját. A digitális csillagíves fotó a 13. századi Szigligeti Vár tetejéről készült (Ladányi Tamás, TWAN)

Forrás: Laurent Laveder, TWANA kiállításon ötven kép látható, amelynek keretében a szervezők igyekeznek áttekintést adni a TWAN fotósainak munkájából. Mindenki magával hozza nemzetének - görög, francia, spanyol, japán, amerikai, ausztrál, svéd, magyar, német, koreai, finn, iráni, kanadai, török, orosz - kulturális örökségét és egyéni fényképezési stílusát. Megtekinthető majd az amerikai nemzeti parkok felett ívelő Tejút, iráni, török tájak és csillagképek együttesének kompozíciója, a világ nagy obszervatóriumainak látványa a csillagos égi háttérrel, Földünk déli féltekéje felett ragyogó konstellációk, az UNESCO Világörökségeinek éjszakai arca, valamint a szemünknek oly kedves hazai csillagos tájak.

A kiállított képek mellett egy mozi teremben csillagászati tájképekből komponált animációk és videók tekinthetők meg, amelyeken keresztül az idő kerekét felgyorsítva csodálható meg az ég körforgása, az égitestek mozgása. Zenei aláfestésként Kövi Szabolcs szolgáltat majd fúvós melódiákat a rendezvényen, akinek dallamos, természet közeli és meditatív harmóniái kellemes kíséretet adnak majd a képekben elmélyülni vágyók számára.

Jobbra: Égi műalkotás. A gyönyörű telihold keretet érdemel! A jelenetről egy kissé felhős, teliholdas estén készült fotó a franciaországi Bretagne-ban (Laurent Laveder, TWAN)