Több száz dinoszaurusz-tojást találtak Indiában

Vágólapra másolva!
Geológusok elmondásuk szerint több száz, körülbelül 65 millió éves dinoszaurusz-tojást fedeztek fel Dél-Indiában, Tamil Nadu államban. A dinoszauruszok minden évben erre a vidékre, egy kiszáradt folyómederbe jártak tojást rakni - állítják a kutatók.
Vágólapra másolva!

A tojások focilabda nagyságúak 13-23 centiméter átmérőjűek, és mintegy egy négyzetkilométeres területen elszórva találhatók - ezzel ez a legnagyobb ismert dinoszaurusz-költőhely Indiában - állítják a szakemberek. A tojások legfőbb különlegessége, hogy különböző rétegekből kerültek elő, ami arra mutat, hogy a területet hosszú időn át használták tojásrakásra a dinoszauruszok - mutat rá a leletet feltáró kutatócsoport vezetője. További érdekesség, hogy a tojások héján vulkáni hamu nyomai láthatók, ami arra utal, hogy egy tűzhányó kitörése okozhatta a vesztüket. Ráadásul, mindegyik tojás terméketlen. Arra, hogy mi lehet ennek az oka, a választ további kutatásoktól remélik a szakemberek.

Forrás: MNH

A Sauropodák négy lábon járó, hosszú nyakú növényevő dinoszauruszok voltak. Legkisebb testű fajaik is 5 méteresre nőttek.
A tojásokat bemutató videót itt nézheti meg

A tojásokat vélhetően a növényevő Sauropodák csoportjába tartozó dinoszauruszok hagyták maguk után, amelyektől már valamennyi kontinensen, beleértve az Antarktiszt is, találtak már maradványokat. A hosszú nyakú, hatalmas testű Sauropodák a valaha élt legnagyobb élőlények közé tartoznak, talán csak a ma is élő kék bálna veszi fel velük a versenyt.

Dinoszaurusz-tojásokat először a világon ugyanezen a környéken még az 1860-as években fedezett föl egy brit geológus. Az 1990-es években ugyanebben az államban egy állami gyár területén találtak dinótojást.