H1N1: az Akadémia is oltásra szólít

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága az influenzavírus vakcinával és a jelenlegi járványügyi helyzettel összefüggésben az alábbi felhívást adta ki november 4-én.
Vágólapra másolva!

1. Az új, A/H1N1 típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen.

2. A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, elölt vírust tartalmazó, új influenza elleni vakcina hatékony védelmet alakít ki szervezetünkben és jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedés kockázatát, ezáltal a lehetséges szövődmények számát is.

3. Az oltás kapcsán esetenként fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony immunválasz kialakításához, és ezért nélkülözhetetlenek. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a mellékhatások enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyeket az évtizedek óta alkalmazott - hasonló technológiával készült - szezonális influenza elleni oltások során alakulnak ki.

4. A vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertőzés ellen, azonban az egészséges életmód és helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenálló képesség kialakításában.

5. A súlyosbodó járványhelyzet miatt javasoljuk, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.

6. Az oltással nem csak saját magát, de a környezetében élőket is védi.

* * *

Az új típusú influenzával kapcsolatos részletes összeállításunkat itt olvashatja.