Konzerválják az alföldi mamutot - kép

Vágólapra másolva!
Az utókonzerválást végzik azokon a mamutcsontokon, amelyek 2007-ben kerültek a felszínre Jászfelsőszentgyörgy határában. Az időközben Mártának keresztelt nőstényé volt az első teljes mamutcsontváz, amelyre az Alföldön bukkantak.
Vágólapra másolva!

A konzerválás jelenlegi szakasztában eltávolítják a csontokra tapadt löszréteget, megtisztítják a szennyeződésektől, majd speciális konzerváló folyadékkal kezelik a maradványokat, hogy megmenthessék a teljes szétporladástól.

Amíg nincs megfelelő helyiség a kiállításukra, a lelet a Bakonyi Természettudományi Múzeumban marad.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Szöllősi József vizsgálja a Márta névre keresztelt nősténymamut egyik agyarát

A 2007-ben Jászfelsőszentgyörgy határában előkerült mamut csont- és agyarmaradványaira, amelyeket a talajerózió hozott felszínre, Kerékgyártó Gyula amatőr régész bukkant rá. A lelőhelyen a nőstény mellett egy mamuthím és egy mamutborjú csontjait, azaz egy család maradványait rejtette a föld. Ennek alapján a szakemberek azt feltételezik, hogy egy mamutvadászattal foglalkozó csoport életéhez szervesen kötődő szertartási helyszínt sikerült felfedezniük, ami az őslénykutatáson túl a jégkori vadászcsoportok tevékenységének megismeréséhez is hozzájárulhat.

Forrás: [origo]

Márta egyik csigolyacsontja

A lelet tudományos jelentősége, hogy bár a Tisza hordalékában már korábban is találtak mamutcsont-darabokat, a Kárpát-medencéből 10-12 ezer évvel ezelőtt eltűnt állat teljes csontvázát az Alföldön korábban még nem sikerült a felszínre hozni.

Forrás: MTI/Nagy Lajos