Tüzes tornyok Spanyolországban - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Heti műholdképünkön a világ legnagyobb naperőművét mutatjuk be. Spanyolország déli részén, Sevilla környékén olyan magas a napsütéses órák száma, hogy még egy ilyen beruházás is - amelyben több száz tükröt kell elhelyezni, megfelelő precízséggel pozícionálni és mozgatni - hamar behozza az árát.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakrabban láthatunk a környezetünkben sátortetőkre szerelt napkollektorokat, amelyek részben fedezik egy családi ház melegvíz-szükségletét, itt azonban ennél jóval többről van szó. A PS20-as naperőmű központi eleme egy idén áprilisban befejezett, több mint 162 méter magas torony, amelyre 1255 tükör segítségével irányítják a napsugarakat. Ez akkora energia, hogy a tornyot szabad szemmel is jól látható fényburok veszi körül, és alkalmassá teszi az erőművet szemét elégetésére, illetve gőz képzésére, amivel elektromos áramot termelő turbinákat hajtanak meg. A tükrök folyamatosan követik a Nap járását, így maximalizálva a termelhető energia mennyiségét.

A szomszédban álló "kistestvér", a PS10 volt az első eleme a 2013-ra befejezendő telepnek, amely a tervek szerint Sevilla 180 ezer lakosát látja majd el zöld energiával. Az erőműrendszer 25 éves tervezett élettartamának minden évében 600 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátásától óvja majd meg a légkört. A Solúcar Platformnak nevezett energiatermelő telep többi része közül a Solnova 1,3 és 4 látszik jól kivehetően a magasból. (A képek bal alsó felén ezüstös színnel.) A tornyoktól eltérő technológia lényege, hogy sorba rendezett, parabola alakú tükrökkel egy vizet áramoltató vezetékre fókuszálják a napsugarat, amely az útja végére olyan hőmérsékletre hevül, hogy szintén turbinákat hajt meg.

Forrás: ELTE/NASA

Műholdképünkön a két, megközelítőleg kör alakú területen helyezkednek el a tükrök, míg annak déli oldalán áll az említett egy-egy torony, a bal alsó sarokban pedig a Solnova-telepek láthatók

A telep további gazdasági előnye, hogy az építési szakaszban ezer, míg a későbbi, karbantartó és működtető időszakban háromszáz embernek biztosít munkahelyet.

Forrás: ELTE/NASA

A felvétel kiterjedése 8x6 kilométer

A műholdkép 2009. augusztus 29-én készült a NASA ASTER műszerének segítségével.

Kovács Gábor (ELTE)