Tesztelik a Föld megkerülésére alkalmas napelemes repülőgépet - kép

Vágólapra másolva!
Megtette első tesztútját annak a repülőgépnek a prototípusa, amely technológiai szempontból nagy jelentőségű rekordkísérletre készül. A Solar Impulse nevű szerkezet meghajtásáról ugyanis kizárólag napenergiával működő motorok gondoskodnak, és arra tervezték, hogy megkerülje a Földet. A tesztrepülésre a tervek szerint 2012-ben kerülhet sor az Atlanti-óceán felett. Nézzen képeket a gurulópróbáról!
Vágólapra másolva!

November 19-én először gördült ki a hangárból a Solar Impulse elnevezésű, teljes egészében napenergiával hajtott repülőgép prototípusa. A gép a gurulópróbák során legalább 2 kilométert tett meg körülbelül 2,5 méteres másodpercenkénti sebességgel a kifutón. A földi tesztek során a motor és a fedélzeti számítógép teljesítményét vizsgálták.

A Solar Impulse projekt egyik szóvivőjének elmondása szerint a kifutón végzett teszt a tervek szerint zajlott. A pilótafülke alatt egy speciális targonca haladt, hogy a gépnek akkor se essen baja, ha gond akad a futóművel. A földi teszteket pénteken folytatják, ekkor már nem használják a targoncát, és a sebességet is a duplájára emelik.

Forrás: solarimpulse.com

Ha minden rendben halad, a következő két héten belül egy "bolhaugrásra", egy rövid repülésre kerülhet sor. Ekkor a gép a kifutó elején emelkedik majd a magasba, néhány méterrel a felszín fölött repül - valahogy úgy, ahogy a Wright-fivérek tették 1903-ban - majd leszáll. Ezzel azt tesztelik, hogyan viselkedik a gép a repülés kezdeti szakaszában. Ha itt is minden rendben megy, a repülőt szétszerelik, és átszállítják a nyugat-svájci Payerne katonai légibázisra, ahol megvalósulhat a körülbelül két órás valódi első repülés - erre valamikor februárban kerülhet sor, nyilatkozta a BBC-nek Andre Borschberg, a Solar Impulse ügyvezető igazgatója.

Forrás: solarimpulse.com

A vállalkozás végső célja, hogy a 61 méter szárnyfesztávolságú (amely egy utasszállító repülőgépével vetekszik), ugyanakkor mindössze 1500 kg tömegű géppel a svájci - elsősorban nagyteljesítményű hőlégballonjairól híres - Bertrand Piccard megkerülje a Földet. A tesztrepülésre 2012-ben kerülhet sor az Atlanti-óceán felett.

Forrás: solarimpulse.com

A tervek szerint Piccard Föld körüli útján azt az útvonalat követi majd, amelyen 1999-ben egy Breitling Orbiter 3-as hőlégballonnal állított föl világcsúcsot - alacsony szélességi fokon megállás nélkül körberepülve az északi féltekét. Az út az Egyesült Arab Emirátusban indul, Kína, majd Hawaii és az Egyesült Államok déli része fölött folytatódik, és Európán át az Emirátusokban ér véget. Piccard bevallása szerint az a célja a Solar Impulse-zal, hogy megmutassa, megújuló energiával, pusztán a Nap energiájával a mindennapokban is lehetséges a légiközlekedés.

Forrás: solarimpulse.com