H1N1: minden kismama oltását ajánlják

Vágólapra másolva!
Eddig is ismert tény volt, hogy a terhes nők az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak számítanak az újinfluenza vírusa (H1N1v) okozta megbetegedés és halálozás szempontjából. A világszerte gyarapodó megbetegedések elemzése ezt megerősíti. A szakemberek azonnali oltásra hívják fel a kismamákat, terhességi kortól függetlenül, és a vírusellenes gyógyszert is ajánlják nekik.
Vágólapra másolva!

Meghalt kedd reggel az a hathónapos terhes kismama, akit új típusú influenza-fertőzéssel csütörtök óta kezeltek Budapesten a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi kórházában. Dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika vezetője szerint a tüdeje után a szívét és a veséjét is megtámadta a vírus. A 21 éves nő magzatát sem sikerült megmenteni.

Kiemelten veszélyeztetett csoport

Eddig is felhívták a figyelmet a szakemberek, hogy a terhes nők az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak számítanak. Ennek egyik alapvető oka, hogy a kismamák immunrendszere - miután a magzat az apai gének miatt félig "idegen testnek" számít - gyengébben működik a terhesség során.

Az egyre gyarapodó járványtani adatok egyértelműen alátámasztják a fentieket. "A kismamák az átlagos kockázat mintegy tízszeresének vannak kitéve az újinfluenza vírusával való fertőződés szempontjából" - mondja dr. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója. A vírus miatt súlyos állapotba került betegek között világszerte 10-15 százalék a terhes nők aránya. Jelenleg Budapesten még egy újinfluenzás kismamát ápolnak, Győrben is kórházban van egy terhes nő. A szegedi belgyógyászati intenzív osztályra december 1-ig öt fő került az újinfluenzával való fertőződés miatt, köztük két kismama.

Terhességi kortól függetlenül javasolják az oltást

"A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása az, hogy a terhes nőket a terhességi kortól függetlenül oltani kell" - mondja Rigó János professzor, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. "A feltételezett oltási rizikó ugyanis jóval kisebb, mint a fertőzés várható következményeinek kockázata. A kismamáknak a nőgyógyászukkal kell megbeszélni a teendőket, hogy minél előbb megkaphassák a védőoltást. Probléma, hogy egyes oltóközpontok és háziorvosok nem vállalják kismamák oltását. Ők forduljanak a területileg illetékes nőgyógyászati szakrendeléshez."

Ha az oltás legalább két héttel a szülés előtt történik, akkor a megszülető baba is nyer némi védettséget. Ha a kismama a szülés után oltatja be magát, akkor ebből a baba már nem nyer védettséget, mert az egyébként igen fontos szoptatással már nem tudja neki az anya átadni az influenza elleni antitesteket (ezek nem szívódnak fel a tejből a vérkeringésükbe).

A terhes nők oltásával, illetve általában az oltással kapcsolatban eddig megjelent ellentmondásos információk, illetve a védőoltást gyártó cég tulajdonosi viszonyai körüli sajtóhírek nem teszik könnyebbé a döntést a védőoltás beadásáról. "Magyarországon nagyon kevés kismama van beoltva, bár az utóbbi napokban megnőtt az oltásra jelentkezők száma" - mondja dr. Berencsi. "A szakemberek véleménye az, hogy oltani kell, mert a hazai védőoltás hatékony, biztonságos, és a betegség megelőzésének egyetlen ismert módja."

Oltás az első trimeszterben

A magzat fejlődése szempontjából kulcsfontosságú első trimeszterre (az első 12 hétre) nem történt felmérés sehol a világon, azaz nem folytak olyan klinikai vizsgálatok, ahol az első trimeszterben lévő kismamákat oltottak volna be influenza elleni vakcinával. Közvetett adatok azonban vannak, olyan kismamáktól, akik az előtt oltatták be magukat, hogy tudomást szereztek volna az oltás időpontjában már meglévő terhességükről. Ezeket az eseteket vizsgálva semmi problémát nem találtak a magzatok fejlődésében az oltás miatt - mondta korábban rovatunknak dr. Berencsi. Ha valaki mégsem oltatja magát az első trimeszterben, akkor legalább a környezetét be kell oltani, mert így jóval kisebb a fertőzés veszélye.



Tájékoztatás a kismamáknak a vírusellenes gyógyszerekkel kapcsolatban

A kedden elhunyt kismama esetében szokatlanul gyorsan, az orvosok számára is meglepő módon zajlott a betegség súlyosbodása. "Ugyancsak a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása, hogy lázas állapot mellett, az influenzára jellemző tünetek - torokfájás, végtagfájdalom, általános gyengeség, hidegrázás stb. - esetén mielőbb meg kell kezdeni az antivirális szerek alkalmazását, akkor is, ha a H1N1-fertőzés még nem bizonyított" - mondja Rigó professzor. (Az antivirális szerek vírusellenes gyógyszerek, amelyek időben alkalmazva mérséklik a betegség lefolyását, enyhítik a tüneteket, csökkentik a szövődmények kialakulásának kockázatát - a szerk.)

A szakember kérdésünkre elmondta: ha egy kismama influenzaszerű tüneteket tapasztal magán, sürgősen forduljon háziorvosához, vagy minél előbb keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.

Gyorsan támad

Folyamatosan zajlanak a vírus működésével, a betegség lefolyásával kapcsolatos vizsgálatok is. A múlt héten Stockholmban rendezett nemzetközi H1N1-konferencián hozták például nyilvánosságra azokat az eredményeket, amelyek még érthetőbbé teszik a vírus nagy fertőzőképességét. Kiderült, hogy van egy olyan fehérjéje, amellyel ki tudja játszani az immunrendszer egy fontos elemének működését. A vírus két fő célpontja a tüdő és bélrendszer, és a tüdő megtámadása után nagyon gyorsan romolhat a betegek állapota.