Gigantikus vízesés volt a Gibraltárnál

Vágólapra másolva!
A Földközi-tenger medencéje körülbelül 5 millió évvel ezelőtt töltődött föl vízzel az Atlanti-óceán felől. Új eredmények alapján a hatalmas víztömeg zömének beáramlása igen rövid idő, mindössze két év alatt mehetett végbe, és drámai változásokat okozott.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger 5,6 millió évvel ezelőtt a Világtengerről leválva többször csaknem kiszáradt a párolgás miatt. Az Atlanti-óceán vize aztán 5,33 millió évvel ezelőtt utat tört magának a jelenlegi Gibraltári-szoroson keresztül, és újratöltötte a Mediterrán-medencét. Bár a folyamat lassú vízáramlással kezdődött és több ezer évig tarthatott, spanyol és katalán kutatók a Nature e heti számában közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy a víz mintegy 90 százaléka igen rövid idő - néhány hónap, esetleg két év - áramolhatott be a medencébe.

Forrás: csic.es

Így indulhatott meg a Földközi-tenger feltöltődése 5,3 millió évvel ezelőtt (forrás: CSIC)

Daniel Garcia-Castellanos, a Spanyol Tudományos Kutatási Főtanács (CSIC) munkatársa és kollégái szerint az óceán vize először lassan, majd egy hirtelen áttörés után több mint száz kilométeres óránkénti sebességgel zúdult a medencébe. Számításaik szerint 100 millió köbméter víz folyt be másodpercenként a Földközi-tenger medencéjébe, ami az Amazonas (a Föld legbővízűbb folyója) vízhozamának körülbelül ezerszerese. (Az Amazonas másodpercenként átlagosan száztízezer köbméter vizet juttat az óceánba, maximális hozama ennek két és félszerese; összehasonlításképp a Duna Budapestnél átlag 2000 köbmétert szállít másodpecenként, az Amazonas hozama tehát ennek több mint ötvenszerese).

A medence feltöltődése tehát fantasztikus látvány lehetett: egy több kilométer széles Niagara-vízesést képzelhetünk el. A szoros aljzatát az áramló víz folyamatosan pusztította, ezért még több víz áramolhatott be (a domborzati viszonyokat lásd itt).

Az áradás katasztrofális következményekkel járhatott a mediterrán térség élővilágára és klímájára. A folyamat csúcspontján a medence vízszintje akár tíz métert is emelkedhetett egy nap alatt - állítják a szakemberek. Nem kizárt a globális klímaingadozás sem, mert a vízáthelyeződés eredményeként a Világtenger vizszintje 9,5 méterrel csökkent.

A kutatásoknak gyakorlati haszna is lehet: geológusok és geofizikusok több mint egy évtizede dolgoznak a Spanyolországot Afrikával összekötő, a Gibraltári-szoros alá tervezett alagút megépítésének előkészítésén, ám a szoros aljzatának változatos kőzetösszetétele alaposan megnehezíti a munkát.