Egy elhunyt férfi légcsövét ültették be egy nő alkarjába

Vágólapra másolva!
Egy belga nőnek az alkarjába ültették be egy elhunyt férfi légcsövét. A műtét azt a célt szolgálta, hogy a szerv alkalmazkodjon a nő szervezetéhez, mielőtt beültetnék a torkába.
Vágólapra másolva!

A belga nőnek 25 éve egy baleset következtében összeroncsolódott a légcsöve, ezért két fémből készült támasztószerkezet tartotta nyitva, hogy lélegezni tudjon. Az orvosok néhány éve úgy döntöttek, hogy megpróbálkoznak a légcsőbeültetéssel.

Azért, hogy a befogadó szervezet megszokja az idegen szervet, a légcsövet először az asszony arcából vett szövetekkel burkolták be, és az alkarjába ültették. Ott kapcsolták rá a vérkeringésre is. A kilökődés meggátolására a betegnek természetesen immunrendszert elnyomó szereket is szedni kellett.

Tíz hónap elteltével az orvosok átültették a légcsövet végleges helyére, a torokba. Mivel most már a saját szövetei vették körül a szervet, abba lehetett hagyni a súlyos mellékhatásokkal fenyegető immunszuppresszív szerek szedését.

Az orvosok beszámolója szerint a műtét jól sikerült, és a kétszer átültetett légcső kitűnően működik. Eddig ez volt a legnagyobb szerv, amelyet sikeresen ültettek át ilyen módszerrel. A siker igen bíztató a jövőbeni fejlesztések szempontjából.

A szakmai beszámoló a világ legrangosabb orvosi lapjában, a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.