Csalt az év egyik természetfotósa

Vágólapra másolva!
Elvették a díjat a 2009-es Év Természetfotósa nemzetközi verseny egyik kategóriájának győztesétől, Jose Luis Rodrigueztől. A képek bírálói egy utólagos vizsgálat során úgy ítélték meg, hogy nem egy vadon élő állat, hanem egy megszelídített, állatkertben lakó farkas szerepel a képen.
Vágólapra másolva!

A 2009-es Wildlife Photgrapher of the Year verseny győztesének képén (A mesekönyvek farkasa) egy ibériai farkas látható ugrás közben: a fotót 2009 októberében 43 000 pályaműből választotta győztesnek a bizottság.

A verseny hivatalának tájékoztatója szerint a bírálóbizottságot újra összehívták, és ekkor döntöttek úgy, hogy a farkas mégsem lehet egy vadon élő példány, ahogy a képet készítő Rodriguez még mindig állítja - írja a BBC News.

A képet lásd korábbi összeállításunkban!

A bírálók többféle bizonyítékot is összegyűjtöttek, hogy alátámasszák állításukat: többek között olyanok véleményét is kikérték, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek a vadvilág fotózásában, és farkasokat is sokszor fotóztak már. A szakvélemény szerint az állatot "kibérelhette" a kép készítője.

A nyertes fotót egy Ossian nevű farkas fotóival hasonlították össze: ez egy megszelídített farkas, és a Madrid melletti Canada Real nevű állatkertben él. "A vadon élő és a szelíd farkasok között számos megkülönböztető jelet fedezhetünk fel, a felkért szakértők pedig mind egyetértettek abban, hogy a képen Ossian látható" - mondta Mark Carwardine természetfotós, a verseny egyik bírálója.

"A jövőben sajnos jobban meg kell majd vizsgálnunk azokat a fotókat, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy valódiak legyenek. Első alkalommal fordul elő negyvenhat év alatt, hogy nem hirdetünk győztest egy kategóriában" - tette hozzá Carwadine. A képet készítő Jose Luis Rodriguezt a BBC nem tudta személyesen is megszólaltatni.