Súlyos hibák a nemzetközi klímajelentésben

Vágólapra másolva!
Öt igen komoly hibát találtak az éghajlatváltozás kutatására létrehozott nemzetközi bizottság 2007-es jelentésében. Az anyag egyik fejezete azt írja, hogy a himalájai gleccserek 2035-re olvadhatnak el teljesen, holott ez a szám eredetileg 2350 volt. A dátum egy orosz hidrológus 1996-os tanulmányából származik, az IPCC tanulmányába pedig vélhetően elírásként, a számok felcserélésével került be 2035-ként.
Vágólapra másolva!

Az IPCC (International Panel on Climate Change) világszerte hiteles tudományos testületnek számít, így a napokban felfedezett hibák miatt többen is támadni kezdték a szervezetet. A kritika oka, hogy az IPCC globális éghajlatváltozásról kiadott 2007-es jelentésében több hibát is felfedeztek az egyik fejezetben. Az egyik ezek közül a himalájai gleccserek csaknem teljes elolvadásának dátuma: a kifogásolt fejezetben a 2035-ös dátum szerepel, holott ez eredetileg 2350 volt.

A hibát az emberi éghajlatváltozás tényét elfogadó kutatók vették észre, köztük az IPCC említett jelentésének egyik szerzője. Graham Cogley, a kanadai Trent Egyetem gleccserkutatója a Science magazinnak írt szerdai levelében részletesen is felsorolta a kifogásolt fejezetben található tévedéseket.

A levél szerint hibás például a jelentés azon állítása, hogy a himalájai gleccserek gyorsabban olvadnának a világ egyéb gleccsereinél: az olvadás üteme a valóságban nagyjából azonos. Helytelen továbbá a teljes elolvadás jósolt idejének évszáma (2035 helyett 2350), ezen kívül nem helytállóak a gleccserek területére vonatkozó adatok sem.

Az anyag szerint a himalájai gleccserek a jelenlegi 500 000 négyzetkilométeresről 100 000 négyzetkilométeresre zsugorodhatnak a jövőben, holott a Himalájában mindössze 33 000 négyzetkilométernyi gleccser található. Egy további tévedés az olvadás ütemét érintette (évente 135,2 méter zsugorodás helyett évente csak 23,5 méter). Az utolsó kifogás, hogy a teljes fejezet szerzőjeként a WWF-et tüntették fel, holott tőlük csak egyetlen mondat olvasható az anyagban.

Cogley mellett az IPCC kutatói is hangsúlyozták, hogy bár valóban súlyos tévedés csúszott a szövegbe, a teljes anyag ettől még hiteles maradt. "Mindössze arról van szó, hogy a himalájai gleccserek valamivel később fognak elolvadni. A hiba nem kérdőjelezi meg az ember által okozott felmelegedés tényét, és semmilyen más módon nem befolyásolja azt a következtetésünket, hogy a jövőben jelentősen kellene csökkenteni az üvegházgáz-kibocsátást" - vélik a szakemberek.