A dohányosok duplán szívnak

Vágólapra másolva!
Azt már régóta nem vitatja senki, hogy a dohányosok károsítják egészségüket a közvetlenül beszívott cigarettafüsttel. Most viszont az is egyértelműen kiderült, hogy a kifújt füst - különösen rosszul szellőző helyen - még további egészségkárosító hatást fejt ki a cigarettát szívóra.
Vágólapra másolva!

Korábban azt gondolták, hogy a környezeti füst egészségromboló hatása elhanyagolható a közvetlenül belélegzett füstéhez képest. A BioMed Central nyílt hozzáférésű, Environmental Health című folyóiratában most megjelent tanulmány viszont kimutatta, hogy a környezeti füst is jelentős mértékben egészségkárosító.

A cikk vezető szerzője, Maria Teresa Piccardo, a genovai Nemzeti Rákkutató Intézet kutatója munkatársaival a város újságárusai közt végzett felmérést a cigarettafüst hatásaival kapcsolatban. Azért választották az újságárusokat, mert ők egyedül dolgoznak kis standjaikon, így a belélegzett levegőben lévő cigarettafüst mennyisége egyenes arányban áll az általuk elszívott cigaretták számával. 15 aktív dohányosnál vizsgálták, milyen mértékben járul hozzá a környezeti cigarettafüst a dohányosok által beszívott közvetlen füst rákkeltő hatásához.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a környezeti dohányfüstnek jelentős hatása van a dohányosok egészségére. Ha például valaki naponta 14 cigarettát szívott el, akkor a másodlagos dohányzás (környező füst) révén még további 2,6 cigarettának megfelelő füstöt tüdőzött le. Így tehát az aktív dohányosok egészségének vizsgálatakor mind az aktív, mind a passzív dohányzás szerepét figyelembe kell venni, vonja le a következtetést Piccardo.