Az UFO-kban és szellemekben hisznek legkevésbé a magyarok

Vágólapra másolva!
A Tárki és az Image Factory legutóbbi felmérése szerint a magyar lakosság leginkább a született gyógyító képességek létezésében, legkevésbé pedig a földönkívüliekben és a szellemekben hisz. Az ezer fő részvételével készült kutatás szerint a korcsoportok között nincs jelentős eltérés a természetfelettire való hajlandóság tekintetében, a nemi különbségek viszont számottevőek: leginkább a nők hisznek az ezoterikus jelenségekben.
Vágólapra másolva!

Az ezoterikus tanok nem a tudomány területére esnek, nem a tudományos módszeren (jelenség megfigyelése, elmélet felállítása, több kísérlettel való bizonyítás) alapulnak, állításaik általában nem egyeznek meg a tudományosan bizonyított tényekkel. A Tárki és az Image Factory legutóbbi felmérése arra kereste a választ, hogy a magyar társadalom mennyire hisz ezekben a tanokban.

A felmérés az ezotéria hét különféle formájának társadalmi elfogadottságát vizsgálta: a résztvevőktől megkérdezték, hogy szerintük létezik-e Földön kívüli civilizáció, léteznek-e szellemek, van-e élet a halál után, hat-e a horoszkópunk a mindennapjainkra, vannak-e jósok, előre meg van-e írva a sorsunk, valamint hogy élnek-e született gyógyítók.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a felmérés kérdéseibe kár volt belekeverni a Földön kívüli civilizációk létezését, mert ez tudományos módszerekkel is vizsgált terület, lásd a SETI programokat. A dolog azért is ellentmondásos, mert később már UFO-kat és velük való találkozást említik a szövegben (sajnálatos, hogy egy tudományos igényű felmérésben is összekeverednek ezek a dolgok).

Az ezotéria fent említett formáinak elfogadottságát egy ötfokú skálán vizsgálták. A magyar társadalom az eredmények szerint leginkább a gyógyítókban hisz: ez volt az egyetlen olyan kérdés, ami a válaszok alapján 3-as értéket kapott (a gyógyítók létezését az emberek kétötöde "inkább elfogadja"). A többi kérdésre adott igenlő válaszok gyakoriságai a lehetséges középérték alá estek: a magyarok eszerint a gyógyítóknál kevésbé hisznek a sorsszerűségben és az erre épülő szolgáltatásokban (jósok, horoszkópok), illetve a halálon túli éltben, az ufókban vagy a szellemekben - írja a Tárki és az Image Factory jelentése.

A jelentés szerint a demográfiai jellemzők alapján egyedül a nemek között tapasztalható erős eltérés abban, hogy valaki hisz-e az ezotériában vagy sem (kivéve az ufójelenségeket). Egyértelműen kiderült, hogy az ezotériában leginkább a nők hisznek. A kutatók ugyan azt várták, hogy a nagyobb életkorral együtt nőni fog az ezotéria iránti érzékenység, de azt tapasztalták, hogy a korcsoportok között nincs nagy eltérés az ezotéria iránti fogékonyságban. Sőt, a felmérés szerint az életkori megoszlás kismértékű eltérése szerint az ezotéria befogadására inkább a fiatalabbak hajlanak.

ForrA!s: [origo]

A világnézet alakulását általában befolyásoló iskolai végzettség csak négy ezotériafajtára hatott erősen. A sorsba és a jövendőmondásba vetett hit csökkent az iskolai végzettség növekedésével, a halál utáni életnél és az ufóknál viszont épp a közepes szintű iskolázottság hajlamosított az ezotériára. Az ezotéria hét típusának elfogadása közötti összefüggés erősnek bizonyult, ami a vizsgálat készítői szerint arra enged következtetni, hogy az ezotéria elfogadása valóban egyfajta világnézetnek tekinthető.

Az ezotéria nem része a lakosság mindennapjainak

A megkérdezettek negyedével (24%) saját bevallása szerint már történt sorszerű esemény, ötöde (20%) figyeli a horoszkóp alakulását, hetede (14%) járt már jósnál vagy gyógyítónál, egy kis csoport (4%, illetve 2%) pedig már találkozott szellemmel vagy földönkívülivel. Az utóbbi két esetben persze az is lehet, hogy a megkérdezettek csak viccelődtek a kérdezővel.

Jósnál a nők 22%-a, a férfiaknak pedig csupán 5%-a fordult már meg. Ez a gyakorlat elsősorban nem az idősekre jellemző: erre utal az az adat is, hogy a jövendőmondót valaha látottak aránya a GYES-en lévők körében 23%-osnak bizonyult.

A legtöbb ezotériával kapcsolatos információt természetesen az interneten találhatjuk meg. Elsősorban itt is a női célcsoport bizonyult érzékenynek a témára: egy 2009-ben végzett kutatás szerint az internetező nők negyede keresi aktívan az ilyen témájú cikkeket. Az internetes keresők statisztikái az élbolyban jegyzik az ezoterikus témák domináns kifejezéseit. A legnépszerűbbek a "szex" szót tartalmazó keresések, de például az "asztrológia" keresés - egyes keresőstatisztikák szerint - ezek negyedével egyenlő. A horoszkópra pedig már közel annyian keresnek, mint pornográfiára - írja a Tárki közleménye.


Forrás: 12. Társadalmi Klíma Riport, Image Factory, Tárki