Vágólapra másolva!
Egy a természettől ellesett tapadási technológiával akár tárgyakat is erősíthetünk a jövőben emlékeztető cédulákhoz. Az első kísérletekről most számoltak be amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Mint már oly sokszor, a kutatók most is a természettől lesték el a technológiát. Egy Floridában élő rovar ugyanis a saját súlyánál százszor nagyobb erővel képes egy levélhez tapadni, majd azt akár rögtön elengedni. A módszer a ragadós cipőkön és kesztyűkön kívül a hétköznapi életben is hasznos lehet, képzeljünk csak el olyan emlékeztető cédulákat, amelyekhez tárgyakat is hozzáerősíthetünk.

Paul Steel, a Cornell Egyetem biomolekuláris mérnöke által fejlesztett készülék ahhoz hasonlóan működik, mint mikor két vizes üvegfelület összetapad. A készülék három rétegből áll: felül található egy kilyuggatott lemez, ahol a lyukak körülbelül mikrométernyi átmérőjűek (a mikrométer a milliméter ezredrésze). Középen van egy pórusos réteg, alul pedig egy másik lemez, amelynek a felületén egy mélyedésben víz található. A szerkezet egy egyszerű, 9 voltos akkumulátorra van rákötve, és az így létrehozott elektromos mező hatására a víz átáramlik a pórusos rétegen. A vízcseppek elérik a felső lemezt, és az ennek tetején kialakuló felszíni feszültség hatására képes a készülék hozzátapadni egy másik felszínhez.

Ajánlat: film az új technológiáról

Az adhézió (vonzó kölcsönhatás) megszüntetéséhez csak meg kell fordítani a polaritást, így a vízcseppek visszahúzódnak a pórusokból, felbontva ezzel az összetartó hidat a felület és a szerkezet között. Az eddig elkészült prototípusok között van olyan, amelyik már 30 grammot is elbírt, és a kutatók feltételezései szerint egy körülbelül 6,5 négyzetcentiméternyi, több millió kis lyukkal ellátott felület akár 7 kilogrammot is megtartana.

Forrás: PNAS

A pontos mechanizmust, hogy miképpen készteti az elektromos tér a vizet áramlásra, nem árulták el a kutatók, illetve a floridai bogár. Lehet, hogy az úgynevezett elektrostrikció jelenségét használták fel, lehet, hogy a Peltier-jelenséget, de más, például elektrokémiai megoldás is lehetséges. Elektrostrikció: villamos térbe helyezve egy kristályt annak felülete deformálódik (ez a piezoelektromosság inverz jelensége). Peltier-jelenség: termoelektromos hűtés.

* * *

Rovatunk már a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.