Női nemi hormont találtak a diófában

Vágólapra másolva!
Első alkalommal mutatták ki az egyik női nemi hormont, a progeszteront növényből. A progeszteron fő feladata a terhesség megőrzése az állatokban.
Vágólapra másolva!

Mostanáig a kutatók azt hitték, csak az állatok, illetve az ember képesek a progeszteron termelésére, amelynek előállításáért a nőivarú egyedekben a petefészek felel. A progeszteron feladata, hogy felkészítse a méhet a terhességre, valamint megakadályozza a méhösszehúzódásokat, ezáltal segít megőrizni a terhességet. Amerikai kutatóknak most először egy növényből, a diófa leveléből is sikerült kimutatni ezt a vegyületet.

Már régóta ismert, hogy bizonyos hormonszerű vegyületek előállítására a növények is képesek, ezeket összefoglaló néven fitoösztrogéneknek hívják. Bizonyos fitoösztrogén tartalmú növények túlzott fogyasztása, például állatok esetében a lucerna vagy a görögszéna akár negatív hatással is lehet azok termékenységére. Progeszteron-szerű vegyületeket már korábban is találtak a kutatók, ám nem tudták, hogy vajon maga a progeszteron is előfordulhat-e növényekben.

A progeszteron állatokban, emberben kifejtett hatásáról már rengeteg információ áll rendelkezésre. Kérdés, hogy a növények mire használhatják. Elképzelhető, hogy a csemeték növekedésében van szerepe. A kutatók szerint a hormon egy ősi, évmilliárdokkal ezelőtt kifejlődött szabályozó anyag lehet, ami még azelőtt kialakulhatott, hogy a ma élő állatok és növények megjelentek volna.