Új részletek láthatók a Plútóról készült eddigi legjobb képen

Vágólapra másolva!
Széntartalmú, színes foltok és évszakosan változó jégtakaró - ezt örökítette meg a Hubble-űrtávcső a távoli Plútó felszínén. Bár csak néhány pixelt tesz ki az égitest a detektoron, sok érdekes, korábban nem látott részlet figyelhető meg rajta. 
Vágólapra másolva!

Hosszas adatfeldolgozó munka eredményeként elkészültek az eddigi legjobb képek a Plútóról. A képeken 20 számítógép majd négy éven keresztül dolgozott, hogy az eltérő időpontokban készült számos felvételből részletes képek, és azokból a felszíni változást mutató térképek szülessenek a Hubble-űrtávcső (HST) felvételei alapján.

Az első képen: a felszín fényvisszaverő képességének változásai 2002-2003-ban. A világos területeket jégtakaró alkotja, míg a sötétebb vidékeken a Nap ultraibolya sugárzásától lebomlott metán (CH4) után szénben gazdagabb, kevésbé sötét anyag maradt vissza. Az északi félteke a világosabb, amely most éppen a nyár felé halad, ezért a világos fagy területe idővel csökkenni fog. Ugyanakkor a főleg délen lévő sötétebb területek mintha még vörösebbé váltak volna az elmúlt időszakban.

Forrás: (NASA, ESA, M. Buie (SwRI))

A Plútó térképe 1994-ben a FOC kamera felvételei alapján (fent), és 2002-2003 fordulóján az ACS kamera felvételei alapján (lent) (NASA, ESA, M. Buie (SwRI))

Forrás: NASA, ESA, M. Buie (SwRI)

A Plútó eddigi legrészletesebb felvételei 2002-ből és 2003-ból, az égitest különböző oldalairól. Az eltérő színeket a Nap UV sugárzásától bekövetkezett kémiai reakciók okozhatják a felszínt alkotó anyagban.(NASA, ESA, M. Buie (SwRI)

A Plútó felé tartó útjának közel felénél jár a New Horizons-űrszonda, amely 2015-ben közelről veszi szemügyre a nagy Kupiter-objektumot és három holdját.