A botox gyengíti a negatív érzelmeket

Vágólapra másolva!
A pszichológusok szerint ha sokat mosolygunk, az visszahat az érzelmeinkre, és így még jobban fogjuk érezni magunkat. Az elméletet most a negatív érzelmekkel és a botoxszal tesztelték.
Vágólapra másolva!

Mindenki jól tudja, hogy érzelmeink befolyásolják az arckifejezéseinket, de ennek az ellenkezője is igaz lehet az eddigi kutatások szerint. Egy kutatócsoport most az arcizmokat bénító botox segítségével vizsgálta meg, hogy arckifejezéseink valóban visszahatnak-e az érzelmek átélésének és feldolgozásának folyamatára.

A Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik botoxszal kezeltetik az arcukat, kevésbé lesznek képesek a negatív érzelmek feldolgozására. A kutatók kifejezetten azokat az arcizmokat bénították a szerrel, amelyek a homlokráncolásért és más grimaszok kialakításáért felelősek. Ezután arra kérték a botoxszal kezelt és nem kezelt résztvevőket, hogy olvassanak fel olyan állításokat, amelyek különböző érzelmeket fejeznek ki.

Az első esetben dühösnek kellett lenni: a szöveg ekkor olyan telefonos értékesítőkről szólt, akik mindenáron el akarnak nekünk adni valamit. A második esetben szórakoztató víziparkokról olvastak az alanyok (a szöveg boldog érzelmeket fejezett ki), végül olyan mondatokat olvastak fel, ami szomorúságot keltett (egyetlen e-mailt sem kapunk a születésnapunkon).

Kiderült, hogy a korábban botoxszal kezelt személyeknek tovább tart a szomorúságot vagy dühöt kiváltó szövegrészletek felolvasása, ráadásul nehezebben is értelmezték ezeket a mondatokat - olvasható a Scientific American oldalán. Úgy tűnik tehát, hogy igaz az arckifejezéseink és az érzelmek feldolgozása közti visszacsatolásról szóló elmélet: ha nem ráncolhatjuk a homlokunkat, azt is kevésbé értjük, hogy mások miért lesznek dühösek vagy szomorúak.