Politikusok támadják a homeopátiát Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Az angol képviselőház tudományos és technológiai bizottsága a homeopátiás szerek támogatásának leállítására szólította fel a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot.
Vágólapra másolva!

A homeopátiás szerek egy részéhez Nagy-Britanniában jelenleg ingyen is hozzá lehet férni: ez az állami támogatás az, amit a brit politikusok szeretnének megszüntetni a jövőben. A britek évente 40 millió fontot költenek homeopátiás kezelésekre, amiből 4 milliót az állami egészségbiztosítási pénztár (National Health Service; NHS) finanszíroz, az adófizetők pénzéből.

A brit politikusok azért is támadják a jelenlegi szabályozást, mert a homeopátiás szerek egy része - klinikai bizonyítékok hiányában - hatékony gyógymódnak van feltüntetve a szerek címkéin.

"Kifogásolható az a jelenlegi gyakorlat, hogy a gyógyszerfelügyeleti ügynökség is engedélyezi a homeopátiás szerek egy részének gyógyszerként történő forgalmazását. A kormány ezzel mintegy elismeri, hogy a homeopátiás készítmények a bizonyítékokon alapuló orvoslás részét képezik" - írja a képviselőház tudományos bizottságának jelentése.

A politikai javaslat szerint a betegek bizalmát csak úgy lehet megtartani, ha a kormány semmilyen formában nem ismer el gyógyszerként olyan készítményeket, amelyek placebo-hatáson alapulnak.

Károly herceg alapítványa két sajtóközleménnyel is reagált a bizottsági állásfoglalásra. Az első szerint a politikusok nem veszik figyelembe azokat az embereket, akik olyan krónikus betegségekben szenvednek, amelyekre jelenleg egyáltalán nem létezik hatékony kezelési módszer. A másodikban a Texas Egyetem egy új tanulmányára hivatkoznak, amelyben biológiailag aktívnak találták a homeopátiás oldatokat.

Edzard Ernst, az alternatív gyógyászat egyik vezető professzora egyértelmű választ adott az utóbbi felvetésre: "Az alapítvány egészségügyi igazgatójának tudnia kellene, hogy a hivatkozott tanulmányban az élő szervezeten kívüli kísérletekről van szó, és nem klinikai vizsgálatról. Ezek az eredmények emiatt nem alkalmazhatóak közvetlenül a gyógyászatban" - mondta Ernst.

A homeopátia alkalmazása a klinikai bizonyítékok hiánya ellenére egyre népszerűbb Magyarországon is, bár súlyos szervi problémák kezelésére a WHO sem javasolja.

Forrás: Nature

***

Rovatunk már a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.