Hétfőn nők kezébe kerül a nagy hadronütköztető

Vágólapra másolva!
A nemzetközi nőnapot a CERN is megünnepli: arra bíztatja az intézményben, illetve a detektoroknál dolgozó hölgyeket, hogy március 8-án minél jobban mutassák meg magukat a világnak. Ez azt jelenti, hogy vállaljanak minél több ügyeletet a gyorsítónál, a detektoroknál, a számítógépközpontban.
Vágólapra másolva!

Arról nincs információnk, így képzelték-e a hölgyek az ünnepet, azt viszont megtudtuk, hogy a CMS és ALICE detektorok magyar csoportjaiból lesz hölgy ügyeletes. A CMS-nél Béni Noémi (MTA ATOMKI) lesz ügyeletben, a magyar ALICE-csapatot pedig Szona Pochybova képviseli. A szlovák nemzetiségű hölgy az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktori iskolájának hallgatója.

Ha valaki ellátogat a CERN-be, úgy érzi, hogy szinte mindenhol férfiak dolgoznak, pedig a nők aránya az 1999-es 15%-ról 2008-ra 19,6%-ra emelkedett. Igaz viszont, hogy magas pozíciót nagyon kevesen töltenek be közülük. A grafikonok megtekinthetők ezen az oldalon.

A jövőben tovább javulhat a nemek aránya: a 2009-es nyári diákprogramban a résztvevők 40%-a fiatal hölgy volt. A nőnapi "ügyeleti demonstrációval" a CERN is azt szeretné üzenni, hogy tárt karokkal várja a fizikai és mérnöki tudományok iránt érdeklődő hölgyeket.

Az amerikai Fermilab hasonló módon ünnepel, és magyar idő szerint 15.30-kor videokonferenciát rendeznek a két intézmény között.

További érdekes információk és sok kép a CERN nőnapi oldalán található.

A nagy hadronütköztetővel kapcsolatos friss információk a magyar nyelvű CERN-blogon olvashatók.