Fokozódhat az afrikai elefántok orvvadászata

Vágólapra másolva!
Nemzetközi szinten fognak egyeztetni a jövő héten arról, hogy enyhítsék-e a zambiai és tanzániai elefántok védelmi státuszát. Ha a két ország számára engedélyeznék ezt a lépést, az a jelenlegi elefántcsont-készletek eladási lehetősége miatt az orvvadászat újbóli növekedését vonhatja maga után.
Vágólapra másolva!

A Science mai számában 27 természetvédelmi szakember érvel amellett, hogy ha engedélyezésre kerülne az állatok védelmi státuszának enyhítése, akkor a jövőben fokozódna a veszélyeztetett afrikai elefántok lemészárlása. Az elefántcsont-kereskedelem 1989 óta nemzetközileg tiltott, elvileg tehát mindenhol tilos az állatok legális vadászata az elefántcsontok későbbi eladása céljából. Ez a rendelkezés egy darabig sikeres is volt - ezt követően négy évig jelentősen csökkent az orvvadászat -, később azonban a pénzhiány miatt már nem sikerült megfelelően betartatni ezt az egyezményt.

1997-ben és 2002-ben a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény (CITES) egyes elefántpopulációk javulása miatt enyhítette a faj védelmét, és egyszeri engedélyt adott Botswanának, Namíbiának, Dél-Afrikának és Zimbabwénak, hogy összesen 150 millió tonna elefántcsontot adjanak el Japán részére. Az eladásból nyert összegből végül 20 millió dollárt fordítottak az elefántok védelmére.

Az előbb említett négy országban a védettség enyhítése mellett 2008-ban mégis egy kilenc évre szóló elefántcsont-eladási tilalmat vezettek be. Ez a tiltás az eredeti tervek szerint Zambiára és Tanzániára is érvényes lett volna, a rendelkezést azonban az utolsó pillanatban módosították, így végül csak Botswánában, Namíbiában, Dél-Afrikában és Zimbabwéban vezették be.

Forrás: Art Wolfe

Zambia és Tanzánia a természetvédelmi szakemberek szerint jelenleg az illegális elefántcsont-kereskedelem fő forrásainak tekinthető. Az illegális kereskedelem tanzániai és zambiai meglétét viszont alátámasztja, hogy a 2002-ben és 2006-ban lefoglalt csempészáruk nagy része a DNS-minták elemzése alapján ebből a két országból származott - olvasható az EurekAlert oldalán.

Az afrikai elefántpopulációk létszáma az utóbbi 30 évben körülbelül 35 százalékos csökkenést mutatott: jelenleg nagyjából 500 000-re tehető az Afrikában élő elefántok száma. "Az elefántok több mint 8%-a esik évente az orvvadászat áldozatává. Az illegális kereskedelem felborítja a kereslet és a kínálat egyensúlyát, így alapvető fontosságú lenne, hogy Zambiában és Tanzániában is szigorúan védettek maradjanak az állatok. Ha ez fellazul, akkor a kilenc éves tiltás hiánya miatt ismét fellendülhet az elefántcsont-kereskedelem a két országban" - mondta Samuel Wasser, a Washington Egyetem természetvédelmi biológusa.

Forrás: Science/AAAS