Elkészült a világ legkisebb Enterprise űrhajója

Vágólapra másolva!
Japán kutatók nanotechnológiai módszerekkel elkészítették a jelenleg létező legkisebb Enterprise csillaghajót, amely csak elektronmikroszkóppal látható.
Vágólapra másolva!

Az alábbi kép ötezerszeres nagyításban mutatja az Enterprise csillaghajó 8,8 mikrométer hosszúságú modelljét. Takayuki Hoshino és Shinji Matsui, a Himeji Technológiai Intézet kutatói fókuszált ionsugarat használtak a pici modell felépítéséhez. Az alkalmazott technológia neve kémiai gőzfázisú leválasztás (chemical vapor deposition, CVD). A kutatók 30 keV (kiloelektronvolt) energiájú gallium-ionok nyalábjával a kisnyomású fenantréngázt gyémántszerű szénné - az Enterprise makett anyagává - alakították.

Bár a kép csak pár napja jelent meg a világhálón, valójában nem új. A nano-Trek már 7 éves, és alkotói a 47. Nemzetközi Elektron, Ion és Fotonnyaláb Konferencián (Tampa, Florida) mutatták be, ahol a "Legjobb Ion Mikrográf" díjat nyerték el vele.

Forrás: Takayuki Hoshino & Shinji Matsui, Himeji Institute of Technology
Forrás: Takayuki Hoshino & Shinji Matsui, Himeji Institute of Technology

Mi az értelme az ilyen, szemmel nem is látható alkotásoknak? A japán tudományos szobrászok az általuk kifejlesztett 3D mintageneráló rendszer teljesítőképességét, ionnyaláb-vezérlési finomságát demonstrálták a bemutatott modellel. Az alkalmazott technikát különböző anyagokból álló nanoszerkezetek gyártására használják.