Eddig ismeretlen kétméteres óriásgyíkot találtak - kép

Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen, 2 méteres varánuszra bukkantak a kutatók a Fülöp-szigeteken. A faj a komodói sárkány rokona, ám attól eltérően gyümölcsöket fogyaszt. Valószínűleg sárgás-zöldes mintázatának köszönhetően maradt eddig rejtve a kutatók elől.
Vágólapra másolva!

A Varanus bitatawa névre keresztelt hatalmas hüllőre a legnagyobb szigeten, Luzonon akadtak rá kutatók. A helyiek természetesen már ismerték, a körükben kedvelt csemegének számít. Többnyire gyümölcsöket eszik (ami meglehetősen ritka a gyíkok körében, ezzel együtt csak 3 gyümölcsevő fajról tudnak), és az őslakosok szerint ettől finomabb a húsa, mint a többi, dögevő varánusznak.

A kétméteresre megnövő, ám mindössze 10 kilogrammos állat a komodói sárkány vagy más néven komodói varánusz (Varanus komodoensis) közeli rokona. A kutatók az elmúlt években már több alkalommal látták, amint a helyiek hatalmas gyíkokat visznek haza vacsorára, ám korábban csak fényképet készíthettek róluk, a vadászok ugyanis nem akarták odaadni zsákmányukat a biológusoknak.

Forrás: AFP

Az újonnan felfedezett varánusz

A Kansas Egyetem kutatóinak végül 2009 nyarán sikerült hozzájutniuk egy felnőtt példányhoz. A DNS-vizsgálatok igazolták, hogy egy egészen új fajról van szó, s az eredményről a brit Royal Society folyóiratában, a Biology Lettersben számoltak be.

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.