Elektródákkal szűrnék az öngyilkossági hajlamot

Vágólapra másolva!
Az antidepresszánsok egyik nem várt mellékhatása lehet az öngyilkossági hajlam fokozódása. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatóinak most első alkalommal sikerült kapcsolatot kimutatni az antidepresszánsok szedése és az öngyilkossági gondolatok kialakulása között.
Vágólapra másolva!

Az antidepresszánsokkal történő kezelés ugyan hatásosnak tekinthető a súlyos depresszióban szenvedő betegeknél, egy részüknél azonban fokozódhat az öngyilkossági hajlam a gyógyszeres terápia hatására. Jelenleg nincs olyan klinikai teszt, amellyel hatékonyan lehetne ellenőrizni, hogy a gyógyszerszedés az adott betegnél milyen hatást vált ki, az orvos így rendszerint csak hetekkel később látja az eredményt, addig azonban fennállhat a hirtelen öngyilkosság veszélye.

Aimee Hunter és munkatársai 72, súlyos depresszióban szenvedő beteget vizsgáltak: a páciensek egy része szerotonin-visszavételt gátló antidepresszánst (SSRI) kapott (37 személy), míg a maradék 35 betegnek placebót, vagyis hatóanyag nélküli készítményt adtak. A gyógyszeres terápiában részesülő 37 beteg közül ötnél tapasztaltak rosszabbodó hangulatot és öngyilkossági gondolatokat.

A gyógyszerszedést követő 48 órában a kutatók az agy elektromos aktivitását mérő elektroenkefalográfiás eljárással vizsgálták a betegeket. Kiderült, hogy az agy egy meghatározott területén - amely az érzelmek szabályzásával hozható összefüggésbe - meredeken csökkent az agyi aktivitás az öngyilkossági gondolatokkal jellemezhető betegeknél - írja a Physorg.com.

A placebót szedő 35 betegnél nyolcnak szintén öngyilkossági gondolatai támadtak, náluk azonban nem tapasztaltak agyi aktivitáscsökkenést a vizsgálat első két napján. "Az antidepresszánsok általunk vizsgált csoportját már eddig is összefüggésbe hozták az öngyilkossági késztetésekkel, bizonyítani azonban még sosem sikerült, hogy valóban a gyógyszerek a hibásak. A mi tanulmányunk az első, amely kapcsolatot talált a gyógyszerszedés és az agy egyes területeinek aktivitásváltozásai között" - mondta Hunter.

A depresszió szerotonin-elmélete szerint a betegséget a szerotonin alacsony szintje okozza, amely az agyban az egyik fő hírvivő molekulának számít. A mostani vizsgálatban alkalmazott szelektív szerotonin-visszavétel gátlók meggátolják, hogy a szerotonint kibocsátó sejtek visszavegyék magukba ezt a molekulát, így több szerotonin lesz jelen a sejtek közötti térben, és jut el a célsejtekhez.