Hárommillió újszülött halálát lehetne megelőzni

Vágólapra másolva!
Mindössze a már bevált módszerek alkalmazására lenne szükség ahhoz, hogy a világ 68 országában visszaszorítsák a szülő nők és a csecsemők magas halálozási arányát - írja a Visszaszámlálás 2015-ig elnevezésű tudományos bizottság új jelentése. Az elmúlt évtizedek előrelépései ellenére évente még mindig csaknem félmillió nő hal bele a szülésbe, három és félmillió újszülött pedig az egyhónapos kort sem éri meg.
Vágólapra másolva!

A Visszaszámlálás 2015-ig (Countdown to 2015) nevű tudományos tanácsadó testületet 2005-ben hozták létre azért, hogy világszerte csökkenthető legyen a szülő nők és az újszülöttek magas halálozási aránya. Bár az ENSZ 189 tagállama már 2000-ben elkötelezte magát a kezdeményezés mellett, az eddig elért eredmények korántsem nevezhetőek elégségesnek. A szülő nők és a csecsemők magas halandósága mellett további 5,2 millió gyermek hal meg az ötödik születésnapja előtt, amit még a valóban szegény országokban is el lehetne kerülni - írja a testület most megjelent új jelentése. A világ vezető politikusai és egészségügyi szakértői a napokban tárgyalják újra ezeket a kérdéseket, így ismét esély nyílik rá, hogy a jövőben valódi előrelépések történjenek ezen a területen.

A tudományos testület 68 ország helyzetét vizsgálta meg új elemzésében: a nők, a csecsemők és a gyermekek haláleseteinek 92%-a fordul elő ezekben az országokban. A legkomolyabb lemaradás a Szaharától délre fekvő afrikai országokban és Dél-Ázsiában tapasztalható: a halálesetek említett 92%-ából körülbelül 82%-ban ez a két régió felelős a magas halandósági adatokért. 39 országban 2005 óta csak igen kis mértékben, 18 országban pedig egyáltalán nem következett be javulás.

"Mivel jól tudjuk, hogy miért következnek be ezek a halálesetek, és azt is, hogy miként lehetne megelőzni őket, még a legszegényebb országokban is jelentős javulást érthetnénk el" - mondta Jennifer Bryce, az amerikai Johns Hopkins Egyetem gyermekegészséggel foglalkozó kutatója. Bryce a következőket emeli ki: a családtervezés jelenlétének megteremtése, a gyermekek szoptatása, a kézmosás és a megfelelő higiénia a szülésnél, valamint a gyermekkori védőoltások beadása. A halálesetek leggyakoribb oka a csecsemőknél a különféle fertőzések, a szülési komplikációk, illetve a koraszülés: ezekben az országokban gyakran a néhány héttel idő előtt világra jött koraszülöttek sem maradnak életben, elsősorban a megfelelő gondozás hiánya miatt. A szülő nők halálozásának legfőbb okai a vérzések, a fertőzések, a magas vérnyomással járó betegségek, a szülés során fellépő problémák, valamint a (korábban) nem megfelelően kivitelezett abortuszok.

Forrás: AFP

"Egyáltalán nem olyan dolgokról van szó, amelyekhez magas technológiai fejlettségre, korszerű berendezésekre lenne szükség. Például egy igen egyszerű módszer a csecsemőhalál elkerülésére, ha a köldökzsinórt fertőtlenített, tiszta késsel vágják el. A koraszülöttek egy része pedig úgy is megóvható a haláltól, ha az anya mindig magánál tartja a babát, amivel sokszor hatékonyan helyettesíthető az inkubátor. A fertőzések kezelésére pedig mindenhol elérhetővé lehetne tenni az antibiotikumokat" - mondta Joy Lawn, a jelentést készítő tudományos testület egyik tagja.

Az elemzés szerzői kiemelik, hogy sok esetben nemcsak anyagi, hanem szociális és kulturális okai vannak a magas kismama- és csecsemőhalandóságnak. A halálesetek egy része otthon történik, így a hivatalos adatok feltehetően jelentősen alulbecsültek. Ha ezek a nők felkeresnének egy kórházat, máris az anyák és az újszülöttek életének felét lehetne megmenteni. A valóság azonban sok országban egészen más: Dél-Ázsia egyes részein például olyan hagyományok is élnek, amelyek szerint a szülés tisztátlan dolog. A nőket itt emiatt sokszor arra kényszerítik, hogy tehénistállókban hozzák világra gyermeküket, ahol aztán egy hónapig tartózkodnak az újszülöttel. "Ezek nem egészségügyi, hanem kulturális problémák, így a kezelésük is sokkal nehezebb. Ezek a családok tisztában vannak vele, hogy a gyermekek és az anyák egy része egészen biztosan meghal, mégsem tesznek ellene semmit. Elfogadják ezt a helyzetet, gyászukat pedig elrejtik" - mondta Lawn.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) céljai 2015-ig: egymillió nő, 4,5 millió újszülött és 6,5 millió, egy hónaposnál idősebb és öt évesnél fiatalabb gyermek életének megmentése.

Forrás: EurekAlert

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk