Mikor kell abbahagyni a vezetést elbutulás miatt?

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Neurológiai Akadémia új irányelvet adott ki, amely segíthet eldönteni, hogy mikor kell abbahagyniuk a járművezetést az Alzheimer-kórban, illetve más szellemi leépüléssel járó betegségben szenvedőknek.
Vágólapra másolva!

A szellemi leépülés korai szakaszában még nagyon sok ember teljes biztonsággal vezethet gépjárművet. Az autóvezetés késleltetheti a betegség rosszabbodását, illetve megelőzheti a depresszió kialakulását. Egy idő után azonban a betegség előrehaladása olyan fokú lesz, amikor a betegeknek meg kell tiltani a vezetést a saját és a többi ember biztonsága érdekében. Az Amerikai Neurológiai Akadémia most kiadott új irányelvei segítenek az orvosoknak, hogy meghatározzák ezt az időpontot.

Az enyhe elbutulásban szenvedő betegek általában véve nagyobb kockázati faktorú vezetők, mondja az ajánlás vezető szerzője, Donald J. Iverson. Egy új tanulmány szerint azonban 76 százalékuk még gond nélkül átmegy a gyakorlati vezetési vizsgán, és biztonságosan tud vezetni. Ezt figyelembe véve kellett kidolgozni egy olyan iránymutatót a betegeket gondozó orvosok számára, aminek alapján kiszűrhetik a vezetésre már alkalmatlan személyeket.

Eszerint a gondozóknak és a családtagoknak is figyelniük kell a vezetés abbahagyását indokoló figyelmeztető jeleket. Ezek közé tartoznak a csökkenő levezetett távolságok, a koccanások, a közlekedési kihágások, bizonyos vezetési helyzetek (például éjszakai vezetés) kerülése, agresszív vagy impulzív jellemvonások megjelenése. Ilyenkor a kezelőorvossal közösen lehet eldönteni, vezethet-e még a beteg, vagy már nem.

Forrás: American Academy of Neurology

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk