Lanyhult a vulkán aktivitása - 35 pazar fotó Izlandról

Vágólapra másolva!
Összegyűjtöttünk néhány látványos és informatív oldalt az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörésével kapcsolatban. Sokan először szembesülünk a természeti katasztrófák e formájával. A keddi mérések szerint egy kicsit lanyhult a tűzhányó aktivitása.
Vágólapra másolva!

Amit mindenképpen érdemes megnézni, az a Boston.com valóban szenzációs képsorozata. A 35 felvételt végiggörgetve képet kaphatunk arról is, mit jelent a gázmaszkban közlekedő helyieknek a kitörés. A képsorozat ide kattintva érhető el.

A BBC is szép műholdképes összeállítást készített, a felvételekből már mi is bemutattunk néhányat. A műholdképek ide kattintva érhetők el.

Menjünk egy kicsit közelebb a vulkánhoz, és nézzük meg egy kommentár nélküli filmen, hogyan folyik a láva, hogyan száll a füst.

A képek és a film önmagukért beszélnek. Mi csak annyit fűzünk hozzá, hogy sokan először szembesülünk a természeti katasztrófák e formájával: itt szerencsére nincsenek közvetlen áldozatok, viszont a hatás milliók életét befolyásolja, hosszabb távon is. Belegondolni is rossz, hogy mi lesz, ha a tűzhányó hónapokig, esetleg évekig működik, akár az egészségre is veszélyes pormennyiséget juttatva Európa fölé.

Forrás: USGS Volcano Hazards Program

A vulkáni por hatása Párizs felett április 17-én

A Scientific American cikke szerint valójában az a meglepő, hogy ehhez hasonló esemény eddig nem fordult elő Európában, hiszen az izlandi tűzhányók igen aktívak. Az Észak-atlanti-régióban körülbelül 100 aktív tűzhányó van, amelyek közül sok hasonló hatást válthat ki a légközlekedésben.

Az Eyjafjöll működésével kapcsolatos legfrissebb információkat tartalmazó oldalakat az Amerikai Geológiai Szolgálat is összegyűjtötte. A keddi mérések szerint egy kicsit lanyhult a tűzhányó szeizmikus aktivitása (lásd itt). Magyar nyelven is folyamatos friss információk az Eötvös Loránd Tudományegyetem vulkánblogjában.

Aki elszalasztotta volna legutóbbi cikkeinket: látványos villámok csapkodnak az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörési felhőjében. A kirepülő porfelhőben fellépő feszültségkülönbség elektromos kisüléseket okoz. Ezek alkalmanként olyan nagyok is lehetnek, mint a hagyományos villámok, de néha csak néhány méter hosszú szikrák villannak fel.

Az európai légiközlekedést megbénító Eyjafjöll tűzhányó kitörési felhőjéről hétfőn közöltünk szép, éles műholdképet rovatunkban.

Végül itt nézhetők meg követőink napnyugta-fotói Facebook oldalunkon, ahol csatlakozhat is hozzánk!

Az [origo] összes cikke a témában itt.

A MALÉV utastájékoztató oldala itt.

Várjuk olvasóink további ajánlatait a hozzászólásokban!

Forrás: Temesvári Péter

Naplemente Kecskeméten április 19-én (fotó: Temesvári Péter). Egy másik szép kép a Spotter.hu repülősblogon