Nyilvánosság elé lépett az arcátültetett spanyol férfi

Vágólapra másolva!
Először jelent meg kedden a nyilvánosság előtt az a spanyol férfi, akin január 16-án részleges arcátültetést hajtottak végre a sevillai Virgen del Rocio kórházban.
Vágólapra másolva!

A Rafael néven bemutatott páciens köszönetet mondott a műtétet végrehajtó sebésznek és a donor családjának. A férfi maga kérte, hogy a média elé állhasson, részben a nagy érdeklődés miatt, másrészt mert úgy gondolta, hogy nyilvános megjelenése ösztönözni fogja a donorokat az övéhez hasonló esetekben. A kórház adatvédelmi okokra hivatkozva nem adta ki sem a páciens családi nevét, sem az életkorát.

A sajtótájékoztatón készült képekből itt is látható néhány (figyelem, a felvételek megzavarhatják a nyugalmát).

A férfinak korábban egy veleszületett betegség miatt keletkezett jóindulatú daganat torzította el az arcát. Az orvosok Rafael arcának alsó kétharmadát távolították el és helyettesítették a donortól kapott szövetekkel. A műtétre több mint egy évig, holttesteken elvégzett beavatkozásokkal és háromdimenziós szimulációkkal készültek. A betegre még több hónapnyi rehabilitációs kezelés vár, de már most meg tudja különböztetni a hideget és meleget, szája pedig érzi a fájdalmat.

A múlt hónapban egy barcelonai kórházban végezték el a világ első teljes arctranszplantációját, részleges arcátültetésre pedig már eddig is több példa volt, Franciaországban, Kínában és az Egyesült Államokban is. Rafael volt a második olyan páciens, akin Spanyolországban végeztek el részleges arctranszplantációt.