Rekordméretű fákat találtak Somogyban

Vágólapra másolva!
Rekordméretű fákat találtak a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai Somogyban, Gadány és Tapsony határában.
Vágólapra másolva!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele szerint Somogy e tekintetben két országos első hellyel büszkélkedhet: egy vénic-szillel (Ulmus laevis), amelynek törzskörmérete 582 centiméter és egy vadkörtével (Pyrus pyraster), amely 370 centiméteres. Mindkét fa egy elhagyott, becserjésedett legelőn található.

Egy Gadányban talált bükk (Fagus sylvatica), melynek átmérője 519 centiméter, a második legnagyobb a megyében. Itt több famatuzsálem is található egymáshoz közel, meglepő módon egy szántó beakácosodott végében, egy vízfolyás mellett.

Fotók a Kapos.hu cikkében láthatók

A termetes fákat Nyemcsok Tamás és Kocsis László a munkájuk során fedezték fel. Tudomásukra jutott, hogy van egy honlap (www.dendromania.hu), amelyen gyűjtik a nagy fákat. A kezdeményezés Pósfai György, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet igazgatójának nevéhez fűződik, aki szabad idejében, hobbijaként végzi ezt a tevékenységét. A mérések alapja a törzskörméret, melyet a talaj fölött 0-130 cm között kell mérni a legvékonyabb pontban.

A Dendrománia adatai szerint a legvastagabb egytörzsű fa Magyarországon egy 1064 centiméter törzskörméretű, odvas fekete nyár (Populus nigra) Révfalu közelében.