Észak-Koreának állítólag sikerült megcsinálnia a magfúziót

Vágólapra másolva!
A világ egyik legszegényebb állama, amelynek nincs elég árama az éjszakai közvilágításra, a leggazdagabb országok kutatói által is egyelőre csak áhított tudományos eredményt jelentett be. A szakértők szerint a bejelentés nem megalapozott.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres magfúziós kísérletet hajtott végre, és ez "új alapokra helyezi az ország energiatermelését". Szakértők finoman szólva is komolytalannak tartják a bejelentést, mert az országnak ehhez nem lehet meg sem a felszerelése, sem a tudása.

A magfúzió során atommagok egyesülnek, miközben hatalmas mennyiségű energia keletkezik. Ez a folyamat játszódik le a csillagok belsejében: a Nap magjában jelenleg hidrogén-atommagok egyesülnek hélium-atomagokká.

A magfúziót mesterséges körülmények között egyelőre csak a hidrogénbombában sikerült megvalósítania az emberiségnek. A magfúzió lejátszódásához ugyanis olyan magas hőmérséklet kell (a Nap magjában ez 15-20 millió fok), hogy ezt szabályozott módon egyelőre nem tudják megcsinálni (a hidrogénbombát egy atombomba gyújtja be).

Kísérleti fúziós reaktorok több fejlett országban is épülnek, hatalmas költséggel, fejlett technológiai háttérrel és tudással. Szakértők szerint nem valószínű, hogy Észak-Korea megelőzte volna ezeket a kísérleteket. A dolog azért is gyanús, mert a "szenzációs eredmény" bejelentését az államalapító Kim Il-sung születésének évordulójára időzítették. Eddig is több olyan észak-koreai bejelentés volt, amikor valamilyen ritka természeti jelenség esett egybe egy "nagy ember" évfordulójával.

Ajánlat: Magfúzió: a jövő energiaforrása
A fúziós energiatermelés egyedülálló tulajdonságai miatt a jövő egyik meghatározó energiaforrása lehet, mely megoldást kínál az emberiség egyre súlyosbodó környezetszennyezési és energiagondjaira. A fúziós kutatásokban magyar szakemberek is részt vesznek.