Pára és meleg: 2300-ra a Föld túl forróvá válik az emberiség számára

Vágólapra másolva!
Háromszáz éven belül a Föld túl forróvá válhat az emberiség számára - állítják tanulmányukban ausztrál és amerikai kutatók. Gondot nem csupán a hőmérséklet emelkedése jelent: a "hőstresszt" a magasabb hőmérséklet és a növekvő páratartalom együttes hatása okozza.
Vágólapra másolva!

A cikk az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg.

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem, valamint az egyesült államokbeli Purduei Egyetem kutatói szerint a növekvő hőmérséklet miatt némely térségben olyan viszonyok alakulnak ki, amelyekhez az emberi szervezet nem lesz képes alkalmazkodni. "Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor a globális felmelegedés miatt az átlagos hőmérséklet 7 Celsius-fokkal emelkedik meg" - írják tanulmányukban a kutatók.

Amennyiben 11-12 Celsius-fokkal növekszik az átlaghőmérséklet, az emberi életre alkalmatlan régiók száma megnövekszik, s bolygónk népessége egyre kisebb területen zsúfolódik össze. Steven Sherwood professzor szerint a XXI. században még nem kell tartani a 7 Celsius-fokos hőmérséklet emelkedésétől. Igen komoly viszont a veszélye, hogy az emberiségnek 2300 körül már szembesülnie kell ezzel a problémával, amennyiben ugyanilyen ütemben folytatja a fosszilis energiahordozók felhasználását. "Hosszú távon ennek 50 százalék a valószínűsége" - mondja.

A gondot nem önmagában a hőmérséklet emelkedése jelenti majd: a "hőstresszt" a magasabb hőmérséklet és a növekvő páratartalom együttes hatása okozza. Az emberi szervezet hőháztartására, a hőérzetre jelentős hatást gyakorol többek között a páratartalom és a légmozgás is.

A cikk kommentárjában Tony McMichael ausztrál professzor annak a véleményének adott hangot, hogy 2100-ig az emberiség nem tudja megfordítani a felmelegedési folyamatokat. "Realista forgatókönyvek szerint 2300-ra az átlagos hőmérséklet 12 Celsius-fokkal vagy még többel is megemelkedhet. Amennyiben ez bekövetkezik, a tengerszint növekedésével, bozóttüzekkel, a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos jelenlegi aggodalmaink eltörpülnek a várható veszélyek mellett, amikor a most lakott területek fele alkalmatlanná válik az emberi élet számára" - mondta Tony McMichael.