Űrhajóstalálkozó zajlik Budapesten

Vágólapra másolva!
Eddig nyolc asztronauta érkezett hazánkba, akiket további társaik követnek a jövő héten. Az űrhajósok Farkas Bertalan repülésének harmincadik évfordulója alkalmából látogattak Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Farkas Bertalan 30 évvel ezelőtt, május 26-án indult a világűrbe, ahol első magyar emberként nyolc napot töltött, és a nemzetközi Interkozmosz együttműködés keretében dolgozott a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén. Útjának tudományos vonatkozásiról, a világűrben használt magyar műszerekről és kísérletekről nemrég külön cikkben számoltunk be, akárcsak az űrrepülés kevéssé ismert részleteiről, amelyet egy korábban nem látott filmen mutattunk be.

Az űrrepülés jubileuma alkalmából több külföldi űrhajós is érkezett hazánkba, akik a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartottak ünnepélyes gyűlést 26-án délelőtt. A rendezvény egy nagyobb, ismeretterjesztő program megnyitója amelynek keretében az asztronauták Budapesten és vidéken tartanak előadásokat. A részletes program a Space for Earth Alapítvány honlapján olvasható.

Forrás: [origo]

Ismét együtt: Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov a Mellow Mood szállodában tartott sajtótájékoztatón

A meghívott asztronauták között szerepel Farkas Bertalan egykori társa, Valerij Kubaszov is, aki az egykori közös űrrepülés jelentőségéről és sikeres végrehajtásáról emlékezett meg a kedd este tartott sajtótájékoztatón.