Anális szex: síkosítóval háromszor nagyobb a fertőzésveszély

Vágólapra másolva!
Az óvszer nélküli anális közösülésnél húszszor akkora a HIV-fertőzés veszélye, mint az óvszer nélküli hüvelyi közösülésnél. Ezt a veszélyt fokozza, ha más fertőzés is jelen van a végbél hámjában. Egy Pittsburgh-ben tartott amerikai orvosi konferencián most közzétett eredmények szerint a síkosítók használata még tovább növeli a nemi úton terjedő betegségek gyakoriságát anális közösülés esetén.
Vágólapra másolva!

Az anális közösülés nemcsak a homoszexuális férfiak között elterjedt nemi érintkezési forma. A heteroszexuális nők jelentős része (egy angliai felmérés szerint 10-35 százaléka) engedi meg partnerének legalább egyszer életében az anális szexet. Noha az óvszer hatékonyan véd a HIV-fertőzéstől és más nemi úton terjedő betegségtől, a statisztikák azt mutatják, hogy az anális közösülések jelentős része óvszer nélkül történik.

Az anális behatolást a partnerek zöme síkosítóval könnyíti meg. A síkosítókat jellemzően az anális közösülés előtt és alatt használják. A síkosítók alkalmazása azonban megnövelheti a végbél közvetítésével terjedő nemi betegségek kockázatát, derül ki egy 900 férfi és nő részvételével végzett amerikai vizsgálatból. A Pamina Gorbach vezetésével készült tanulmány szerint azok a résztvevők, akik síkosítót használtak az anális közösülés előtt, háromszor nagyobb eséllyel kaptak el valamilyen nemi úton terjedő betegséget, mint a síkosító nélkül közösülők.

Noha az elemzés nem terjedt ki a használt síkosítók típus szerinti összehasonlítására, annyit azonban így is meg lehetett állapítani, hogy egyes síkosítók jobban irritálták a végbélfal bélését, mint más típusok. Ez még tovább növelheti a férfiak és nők veszélyeztetettségét az anális közösüléssel terjedő betegségekkel szemben, állítják a kutatók.